Skocz do zawartości
  • 0

Lornetka Kriegsmarine Uboot

Brylu

Pytanie

Napisano

Witam jak w tytule wpadłą wczoraj u chłopka na wiosce tylko jest uszkodzona jeden okular w maire ok w drugim czarno czy ktoś się zajmuje naprawa i czy warto ? jeszcze jedno pytanie dlaczego prawy okular jest dziwnie przestawiony ? jakaś przeróbka ? z monokularu ? proszę o info i wasze sugestie pozdrawiam

10 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Dodam jeszcze, że te lornetki nie tylko były używane na okrętach podwodnych ale i na jednostkach nawodnych (a może i w punktach obrony wybrzeża).
Napisano
Niezły zakład zajmujący się lornetkami jest w Krakowie przy ul Szpitalnej, numeru nie pamiętam, w bramie naprzeciwko sklepu z militariami.
Napisano
Dziękuję za obszerny opis i porady sa mega przydatne tylko sam nie wiem czy lornetka zostanie u mnie czy niech idzie w rece fascynata, troszke nie mój temat ale ze sie po prostu trafila to wziąłem ją . ostatnio miałem w rękach rosyjska lornetke cała ogumowaną z podziałką w prawym okularze czerwona gwiazdą i datą 1945 ... czy coś takiego wystepowało ??
Napisano
O ogumowanych radzieckich lornetkach z czasów wojny nie słyszałem. Wojenne miały zwykle sierp i młot i symbol danych zakładów ewentualnie sam symbol. Opis wskazuje na powojenną lornetkę. Ogumowana i z czerwona gwiazdą np BPOc 7x30 czy 10x42. Może data była liczbą oznaczającą coś innego? Jednoznacznie i z całą pewnością ciężko stwierdzić bez zdjęcia.
Co do beh 7x50napewno każdy fascynat optyki wojennej będzie zadowolony z takiego eksponatu.
Napisano

Witam jak w tytule wpadłą wczoraj u chłopka na wiosce tylko jest uszkodzona jeden okular w maire ok w drugim czarno czy ktoś się zajmuje naprawa i czy warto ? jeszcze jedno pytanie dlaczego prawy okular jest dziwnie przestawiony ? jakaś przeróbka ? z monokularu ? proszę o info i wasze sugestie pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie