bjar_1 Napisano 6 Październik 2020 Napisano 6 Październik 2020 Akurat pojutrze będę tam przechodził z tragarzami, to cyknę kapliczkę Godebskiego. Chyba się trochę tam pozmieniało, bo ścięto topolę. Cytuj
formoza58 Napisano 25 Październik 2020 Autor Napisano 25 Październik 2020 Sztandar 1 batalionu 8 PP... Cytuj
formoza58 Napisano 8 Listopad 2020 Autor Napisano 8 Listopad 2020 Kamień pamiątkowy w miejscu bitwy. Cytuj
formoza58 Napisano 7 Grudzień 2020 Autor Napisano 7 Grudzień 2020 Śmierć płk. Cypriana Godebskiego. Cytuj
formoza58 Napisano 18 Sierpień 2021 Autor Napisano 18 Sierpień 2021 Z uroczystości rocznicowych w 1920 roku. Cytuj
Bayard Napisano 20 Marzec 2023 Napisano 20 Marzec 2023 Dzień dobry, właśnie trafiłem na ten genialny temat- bardzo interesujący, dużo interesujących mnie informacji! Mam pytanie do szanownych forumowiczów: czy są gdzieś dostępne informacje na temat wyglądu w dniu bitwy jeszcze 2 budynków, których w tym temacie nie widziałem, mianowicie pałacu w Falentach oraz karczmy "Wygoda", gdzie mieścił się sztab arcyksięcia Ferdynanda? Wiem, że pałac był w połowie XIX wieku przebudowywany- dodano wtedy oficyny, ale czy sama bryła pałacu także uległa wtedy zmianie? I czy o wspomnianej karczmie wiadomo cokolwiek? Nie znalazłem nawet informacji, czy była murowana, jak austeria w Raszynie, czy drewniana... Będę wdzięczny za każdą pomoc! Pozdrawiam Cytuj
formoza58 Napisano 23 Styczeń Autor Napisano 23 Styczeń W dniu 12.03.2022 o 20:58, formoza58 napisał: " Pepi" na grobli falenckiej. Cytuj
formoza58 Napisano 28 Styczeń Autor Napisano 28 Styczeń Ekspozycja w MWP w Warszawie. Tyle, że Pepi, bez " borchadełka" w ustach ;-). Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi