nurek79 Napisano 5 Czerwiec 2017 Autor Napisano 5 Czerwiec 2017 Witam. Może ktoś rozpoznaje typ tej bomby. Waga około 1 kg, Korpus aluminiowy, Zapalnik bezwładnościowy denny. Przeznaczona do zniszczenia ale warto znać jej dane.
nurek79 Napisano 6 Czerwiec 2017 Autor Napisano 6 Czerwiec 2017 Jutro mogę zmierzyć długość obudowy zapalnika i mechanizmu uderzeniowego, wszystko co było z materiałem jest już zniszczone.
Grzesio Napisano 7 Czerwiec 2017 Napisano 7 Czerwiec 2017 Na podstawie wielkości zapalnika wyszło mi coś takiego - acz możliwy błąd może być, oczywiście, niemały. :-)Tak a propos - skąd pochodzi ona bombka?
nurek79 Napisano 7 Czerwiec 2017 Autor Napisano 7 Czerwiec 2017 Dokładnie tak , jeszcze jakbyś rzucił informacje o typie bym był wdzięczny. Wyszła z ogródka wcześniej masz wrzucony link do artykułu.
nurek79 Napisano 5 Czerwiec 2017 Autor Napisano 5 Czerwiec 2017 Witam. Może ktoś rozpoznaje typ tej bomby. Waga około 1 kg, Korpus aluminiowy, Zapalnik bezwładnościowy denny. Przeznaczona do zniszczenia ale warto znać jej dane.
Grzesio Napisano 11 Czerwiec 2017 Napisano 11 Czerwiec 2017 No więc, moja kulpa, to raczej będzie bomba Oranowskiego o wagomiarze 10 funtów (4,1 kg) - miała średnicę 104 mm i długość korpusu 305 mm (lub, w innej wersji techologicznej, 106 mm i 308 mm). Bomba 5-funtowa (2 kg) miała wprawdzie długość korpusu 249 mm, ale średnicę tylko 68 mm, do tego jej korpus był praktycznie cylindryczny, nie kroplowy.Zapalnik określany był mianem zapalnika Oranowskiego, oznaczenia ADO i ADZ (zamiedliennyj, ze zwłoką) odnoszą się do powojennych zapalników stosowanych przez WWS, przyjętych na uzbrojenie odpowiednio w 1920 i 1929 roku.Jeśli chodzi o materiały wybuchowe, którymi elaborowano rosdyjskie bomby, to początkowo był to trotyl. Od września 1914 z racji na braki TNT zaczęto stosować tzw. wojenny dynamit. Od połowy 1915, z racji na niedogodność dynamitu, bomby elaborowano mieszaniną kwasu pikrynowego i dwunitronaftalenu (w proporcjach 80/20 lub 10/90). Od lata 1916 zaczęto stosować mieszaninę trotylu i ksylitu w proporcjach 50/50.
Grzesio Napisano 8 Czerwiec 2017 Napisano 8 Czerwiec 2017 Co to jest, to jeszcze trzeba będzie ustalić. :-) Ale biorąc pod uwagę miejsce znalezienia, obstawiałbym coś niemieckiego lub rosyjskiego. Poszukam. Dobrze kombinuję, że w całości wyglądała ona tak, jak w załączniku?
nurek79 Napisano 5 Czerwiec 2017 Autor Napisano 5 Czerwiec 2017 Może jakieś pomysły, przyznaje że widziałem wiele różnych ale taką pierwszy raz.
Pytanie
nurek79
Witam. Może ktoś rozpoznaje typ tej bomby. Waga około 1 kg, Korpus aluminiowy, Zapalnik bezwładnościowy denny. Przeznaczona do zniszczenia ale warto znać jej dane.
37 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.