Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 weeks later...
  • Odpowiedzi 194
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

• 4 weeks later...
  • 2 months later...
  • 3 months later...
  • 1 month later...
Napisano

Czy to jest może mundur 24 pułku? Rodzinna legenda mówi, że dziadek właśnie w kawalerii służył, ale patki są inne niż te na tutejszych zdjęciach. Możliwe, że chodzi o lata wcześniejsze, bo dziadek (urodzony w 1906 w Jastkowicach koło Niska) służył zapewne w latach 20.

6.jpg

Napisano

Bardzo ciekawy portret i jednocześnie kolejna " zagwozdka". Cyfra wskazuje na 24 P.Uł., ale proporczyk już nie. Widać by było tylko żółtą żyłkę proporczyka 24 P.Uł., a tutaj układ barw proporczyka wskazują np. na 12 P.Uł Podolskich. Na prawej piersi odznaki POS ( Państwowa Odznaka Sportowa), niżej odznaka Odznaka Strzelecka Związku Strzeleckiego.

Napisano

Właśnie to mnie dziwi. Na dodatek może jestem ślepy albo się nie znam, ale tutaj:

https://pl.wikipedia.org/wiki/Barwy_broni_i_służb_Wojska_Polskiego_II_RP

https://pl.wikipedia.org/wiki/Barwy_jednostek_kawalerii_Wojska_Polskiego#Barwy_pułków_ułanów

Patki kawaleryjskie są karmazynowe. A na zdjęciu wyglądają na białe, ewentualnie jasnożółte. 

Właśnie przyszedł mi do głowy pomysł, żeby napisać maila do muzeum 24 pułku w Kraśniku, może odpowiedzą i rozjaśnią kwestię.

• 4 weeks later...
  • 1 month later...
  • 1 month later...
  • 1 month later...
  • 1 month later...
  • 1 month later...
  • 1 month later...
  • 4 weeks later...
  • 4 weeks later...
  • 1 month later...
  • 1 month later...
  • 3 weeks later...