Skocz do zawartości

Guzik wz.52 z dwoma dziurkami

Rekomendowane odpowiedzi

Przedwojenne guziki musiały spełniać ścisłe wymogi:
Guzik składał się z uszka i grzybka. Na wypukłej powierzchni grzybka wytłoczono godło państwowe. Uszko wnitowano do grzybka. Guziki z białego metalu miały skład chemiczny następujący: 14% niklu, ok.66% miedzi, 20% cynku. Domieszka innych metalu nie większa niż 1,5 %. Guziki z cynku rafinowanego nie mogły mieć domieszek postronnych więcej niż 1,5 %.
Do wyrobu używano: do grzybka używano blachy, do uszka zaś drutu tego samego metalu. Guziki z białego metalu oksydowano na stare srebro. Guziki cynkowe lakierowano obustronnie w bębnie bezbarwnym lakierem matowym marki "Metalit Nr.2484 firmy "W.Karpiński i W.Leppert."
Był duży wybór:
BRON.GRABSKI ŁÓDŹ
ALPACCA WARSZAWA
B.T.
B.T.K.
D.P.C.
GUZPOL
ESEF
ESEF W.
STANIOLA
S.G.M.
S. JABŁOŃSKI POZNAŃ
J.PLUTA E.MIŁKOWSKI
Czy powojenne spełniały te wymogi?Czy było w czym wybierać?

Kiedyś bawiłem się w zalepianie dziur na cynkowanej manierce i z braku cynku rozmontowałem nieco guziorów zdaje się wz.52.Mocno się namęczyłem z oddzieleniem uszka z iałego metalu" od reszty...takie były andetne"

No dobrze...cofam tą andetę".Jeżeli dwóch znawców tematu twierdzi,że guziki były jakościowo dobre,pozostaje mi zgodzić się z nimi.Jednak wkurza mnie ten środek guzika,na przedwojennych nie spotkałem...zdaje mi się,Pozdrawiam.

Nie,tyle to nie widziałem.Szanuję Twoje opinie,podziwiam rozległą wiedzę.Codziennie przeglądam forum,po prostu...uczę się.Przecież na naukę nigdy za późno.Czytam opinie doświadczonych i biegłych w różnych tematach ludzi,takich właśnie jak bjar1 czy huk100.Chylę czoła przed wiedzą Waszą i wielu Innych kolegów.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie