Napoleon North Napisano 26 Luty 2017 Autor Share Napisano 26 Luty 2017 Witam Wśród licznych guzików wz.52 dziś wypadł mi taki jeden .Dlaczego ma 2 dziurki (do przyszycia?)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Napoleon North Napisano 26 Luty 2017 Autor Share Napisano 26 Luty 2017 Tył Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kuba269 Napisano 26 Luty 2017 Share Napisano 26 Luty 2017 Kolego po prostu uszko się zerwało i ktoś zrobił te 2 dziurki by miał jak go przyszyć do munduru pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
monoceros Napisano 26 Luty 2017 Share Napisano 26 Luty 2017 Dziurki pozostały po wypadniętym uszku,nikt ich nie robił.Te guziki to była tandeta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Napoleon North Napisano 26 Luty 2017 Autor Share Napisano 26 Luty 2017 Dzięki :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 27 Luty 2017 Share Napisano 27 Luty 2017 Tandeta? To znaczy, że przedwojenne tak samo produkowane też były tandetne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
monoceros Napisano 27 Luty 2017 Share Napisano 27 Luty 2017 Przedwojenne guziki musiały spełniać ścisłe wymogi:Guzik składał się z uszka i grzybka. Na wypukłej powierzchni grzybka wytłoczono godło państwowe. Uszko wnitowano do grzybka. Guziki z białego metalu miały skład chemiczny następujący: 14% niklu, ok.66% miedzi, 20% cynku. Domieszka innych metalu nie większa niż 1,5 %. Guziki z cynku rafinowanego nie mogły mieć domieszek postronnych więcej niż 1,5 %. Do wyrobu używano: do grzybka używano blachy, do uszka zaś drutu tego samego metalu. Guziki z białego metalu oksydowano na stare srebro. Guziki cynkowe lakierowano obustronnie w bębnie bezbarwnym lakierem matowym marki "Metalit Nr.2484 firmy "W.Karpiński i W.Leppert."Był duży wybór:BRON.GRABSKI ŁÓDŹALPACCA WARSZAWA B.T. B.T.K. D.P.C. GUZPOL ESEF ESEF W. STANIOLA S.G.M. S. JABŁOŃSKI POZNAŃ J.PLUTA E.MIŁKOWSKICzy powojenne spełniały te wymogi?Czy było w czym wybierać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 28 Luty 2017 Share Napisano 28 Luty 2017 No i? Oszczędź sobie wklejania WT. Cynkowe przed- i powojenne produkowane były tą samą techniką. W przedwojennych też uszka odpadały. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vis1939 Napisano 28 Luty 2017 Share Napisano 28 Luty 2017 Kiedyś bawiłem się w zalepianie dziur na cynkowanej manierce i z braku cynku rozmontowałem nieco guziorów zdaje się wz.52.Mocno się namęczyłem z oddzieleniem uszka z iałego metalu" od reszty...takie były andetne" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
monoceros Napisano 28 Luty 2017 Share Napisano 28 Luty 2017 No dobrze...cofam tą andetę".Jeżeli dwóch znawców tematu twierdzi,że guziki były jakościowo dobre,pozostaje mi zgodzić się z nimi.Jednak wkurza mnie ten środek guzika,na przedwojennych nie spotkałem...zdaje mi się,Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 28 Luty 2017 Share Napisano 28 Luty 2017 A ile widziałeś wz.28 i pokrewnych i wz.52, że możesz porównywać? Bo ja na pewno po kilka tysięcy sztuk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
monoceros Napisano 28 Luty 2017 Share Napisano 28 Luty 2017 Nie,tyle to nie widziałem.Szanuję Twoje opinie,podziwiam rozległą wiedzę.Codziennie przeglądam forum,po prostu...uczę się.Przecież na naukę nigdy za późno.Czytam opinie doświadczonych i biegłych w różnych tematach ludzi,takich właśnie jak bjar1 czy huk100.Chylę czoła przed wiedzą Waszą i wielu Innych kolegów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.