Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 238
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

• 2 months later...
  • 2 weeks later...
  • 4 months later...
  • 2 weeks later...
  • 3 months later...
Napisano
W dniu 20.01.2023 o 20:11, formoza58 napisał:

Pomnik Orlat stoi jeszcze na pierwotnym miejscu, frontem na bramę nr.1. Natomiast Kwaterą Powstańcow 1863 roku, byl mur i koniec cmentarza z tej strony.

powaz pomn orlat.JPG

powaz powst stycz 30te.JPG

powazki.JPG

• 3 weeks later...
  • 2 weeks later...
Napisano
W dniu 2.11.2025 o 14:19, formoza58 napisał:

Słów kilka o pierwszych krzyżach postawionych w 1938 roku...

pow7.JPG

Możesz podać namiary na pismo, gdzie znalazłeś ten artykuł ? Wg. tych informacji na Powązkach wojskowych zaczęto wymieniać krzyże dopiero w 1936 r. Czyli kilkanaście lat te kwatery były bardzo zapuszczone :classic_blush: Tabliczki miały być emaliowane ... a faktycznie były blaszane z połówkami "adrianów".

Napisano

Znalazłem ten artykuł kiedyś przypadkiem podczas przeglądania w jagiellońskiej bibliotece cyfrowej. Wrzuciłem hasło " Powązki Wojskowe" i wysypało mi się kilkanaście stron tytułów. Niestety, nie zanotowałem daty . To było jakieś pismo budowlane.

Napisano
19 godzin temu, formoza58 napisał:

Znalazłem ten artykuł kiedyś przypadkiem podczas przeglądania w jagiellońskiej bibliotece cyfrowej. Wrzuciłem hasło " Powązki Wojskowe" i wysypało mi się kilkanaście stron tytułów. Niestety, nie zanotowałem daty . To było jakieś pismo budowlane.

Dzięki za informacje :classic_smile: Znalazłem dość szybko - do "Powązki Wojskowe" dopisałem "krzyże betonowe".

Przyznam, że nigdy bym tam nie szukał :classic_biggrin: "BETON: w budownictwie, wyroby betonowe, kamień sztuczny", kwiecień 1938.