Skocz do zawartości
  • 0

kamień-rysunek prehistorii?

dodok2000

Pytanie

Napisano

Witam. Zeszłego lata idąc przez łąki i pola znalazłem ciekamy kamień. Są na nim rysunik i zastanawiam się czy to ręka ludzka sprzed kilku tysięcy lat czy sama natura robi takie psikusy. Proszę i Waszą opinię, moze weryfikację. Pozdrawiam

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
dodok 2000 sorki ale sam znalazłem nie jeden taki kamień. Może w realu on wygląda ciekawie, ale na zdjęciu przypomina te które sam znalazłem. może i nie jestem geologiem ale znam się co nie co.Czy na twoim kamieniu jest ewidentny ślad rylca czy tylko przypuszczenie.
Napisano
Nie dopatruj się stworów bo to elementy roślin, najprędzej łodygi. Nie myśl, że będąc laikiem, przy pomocy zdjęć z internetu będziesz w stanie precyzyjnie identyfikować skamieliny... Jeżeli jednak złapałeś bakcyla to najpierw zaopatrz się w młotek typu murarskiego bo w celu identyfikacji za punkt odniesienia lepiej obierać świeże przełamanie a nie mało czytelną zerodowaną powierzchnię. Tylko czy nie będzie Ci szkoda takich pięknych otoczaków... =)
Napisano
marekb37 Ten laik" to nie do Ciebie było. Paleobotanika to dział paleontologii więc się nie pomyliłem. Nie jestem fachowcem bo w Technikum Geologicznym zajęcia z paleontologii są tylko uzupełnieniem. Mimo to, po zajęciach praktycznych z młotkiem w ręku widzi się więcej".
Napisano
marekb37 Zachowanie rysu rośliny jest jak najbardziej możliwe ale w jakim stopniu to już zależy od zaawansowania procesów erozji. Najlepiej zachowują się części twarde np. łodygi.

Erih Materiał organiczny zastępowany jest zawiązkami mineralnymi poprzez krystalizację a nie przez wsypanie się czegokolwiek do jamy... =) Jeżeli materiał roślinny został zastąpiony np. twardym kalcytem, to bywa, że to skała otaczająca ulega całkowitej erozji a nasza skamieniałość nadal się trzyma =)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie