EXE Napisano 9 Luty 2017 Autor Napisano 9 Luty 2017 Witam mam trzy zdjęcie, a właściwie 2,5 zdjęcia żołnierzy pruskich gdzie jest m.in. mój pradziadek (oznaczony strzałką). Czy da się jakieś informacje jeszcze z nich wyciągnąć? Jednostka, stopień dziadka itp.? Z góry dziękuje za pomoc.
akcej Napisano 10 Luty 2017 Napisano 10 Luty 2017 Patrząc po butach to sięgają do kolana a piechocińskie marschstiefel M1866 były krótsze .
Edmundo Napisano 10 Luty 2017 Napisano 10 Luty 2017 Podchodząc od tej strony to w sumie taka kolumna pomimo nazwy była pochodną jednostki taborowej więc może i wyposażenie żołnierzy bardziej konne". Poza tym skrót jednostki występuje tylko de facto na jednej z fotografii oraz w formie pieczątki zapewne na jej odwrotnej stronie więc bardzo prawdopodobne sądząc po wypowiedziach Kolegów że żołnierz z foto był istotnie kawalerzystą.
Edmundo Napisano 9 Luty 2017 Napisano 9 Luty 2017 Skąd była nadana to raczej ciężko będzie. Na okrągłym stemplu poza datą jest napis Feldpoststation Nr 141 czyli Stacja Poczty Polowej Nr 141. Co do prostokątnej pieczątki to zapewne jest na niej skrót samodzielnej jednostki (oddziału czy też pododdziału) czyli 8 (F.) A.M.K. która wchodziła w skład XX Korpusu Armijnego (XX Armee Korps) którego to dowództwo do 1914 r. mieściło się w Olsztynie. Co do tegoż samodzielnego oddziału bądź pododdziału to na drugiej fotografii jest widoczny fragment tablicy z napisem Zug. czyli pluton oraz litery A.M.K. tożsame z pieczątką. A więc do rozszyfrowania pozostaje powyższy skrót jednostki. To tyle.
EXE Napisano 10 Luty 2017 Autor Napisano 10 Luty 2017 Dzięki wielkie za wszystkie odpowiedzi, szczególnie Edmundo za rozszyfrowanie tego skrótu.Udało mi się znaleźć w rodzinie jeszcze kilka kartek pocztowych, w tym dwie adresowane właśnie do mojego pradziadka. Pierwsza nadana z Ostrowitego (rodzinnej miejscowości pradziadka) druga z Giżycka, wysłana najprawdopodobniej przez brata mojej prababci który także był w pruskiej armii. Muszę dać je przetłumaczyć, może coś naświetlą, a na tą chwile załączam część z adresatem, może ona coś podpowie, ja z tego niestety nic nie rozumie.Tak poza tym to zachowała się po pradziadku czarna odznaka za rany, podobno został raniony odłamkiem, a szabla którą podobno też ze sobą przywiózł zniknęła" w latach 70-80 - niestety.Co do kawalerii, nie wiem czy to istotne było przy przydziale, ale pradziadek mógł i przed wojną zajmować się końmi w majątku Hansa Von Blücher właśnie w Ostrowitem.
HU13ERT Napisano 11 Luty 2017 Napisano 11 Luty 2017 Skrót i słowo na F" w kilku adresach to raczej Fuhrpark" a więc tabory/parki artylerii.W takich jednostkach było wiele koni i żołnierze chętnie korzystali z z pasów i klamer dedykowanych dla kawalerii (stąd ich obecność na zdjęciu). Pradziadkowi jednak bliżej do artylerii niż kawalerii.Pozdrawiam.Hubert
Edmundo Napisano 10 Luty 2017 Napisano 10 Luty 2017 Proszę zwrócić uwagę do kogo jest adresowana kartka pocztowa. A więc pierwszy jest stopień czyli kanonier, dalej nazwisko, a w drugim rzędzie pierwsze słowo mało czytelne (dla mnie jest to Leiche a może skrócone Landwehr czy Fußart.) ale na pewno Munition Kolonne czyli jednak pradziadek kolegi EXE był artylerzystą.
EXE Napisano 9 Luty 2017 Autor Napisano 9 Luty 2017 Edmundo dziękuje za te informację. Dostałem też informację że pradziadek najprawdopodobniej był kanonierem. Czy po tych zdjęciach da się ustalić, że to artylerzyści? Wówczas wskazywałoby to na 37 Brygadę Artylerii Polowej w Olsztynie co za tym idzie 73 Pułk Artylerii Polowej (1 Mazurski) lub 82 Pułk Artylerii Polowej (2 Mazurski)? Czy jednak się mylę?
EXE Napisano 11 Luty 2017 Autor Napisano 11 Luty 2017 Trochę popytałem jeszcze i faktycznie dowiedziałem się, że pradziadek został raniony odłamkiem, podczas rozstawiania armaty, a kolega który był wówczas z nim, zginął, niestety nie ustaliłem gdzie to miało miejsce.Z przekazów rodzinnych usłyszałem jeszcze że w konia przewoził i ustawiał kanony". Także potwierdza się co ustaliliście, są i armaty i konie.Także dzięki Panowie za pomoc.
Edmundo Napisano 10 Luty 2017 Napisano 10 Luty 2017 Specjalistą od umundurowania armii niemieckiej okresu I Wojny Światowej niestety nie jestem ale nic nie wskazuje aby na fotografiach byli żołnierze 37 Brygady Artylerii Polowej. Skrót z pieczątki 8 (F) A.M.K XX A.K.to najprawdopodobniej (na 99%) 8 Fuß-Artillerie-Munitions-Kolonne XX Armee Korps czyli 8 Kolumna Amunicyjna Artylerii Pieszej XX Korpusu Armijnego a więc jednostka samodzielna wchodząca w skład tegoż korpusu mobilizowana na czas wojny której to zadaniem (jak wynika z nazwy) było zaopatrywanie wybranych oddziałów artylerii w amunicję. Ale z drugiej strony być możliwe że w czasie działań wojennych rzeczona kolumna współdziałała z pułkami 37 BAP.
akcej Napisano 10 Luty 2017 Napisano 10 Luty 2017 Ten sam numer poczty polowejhttp://www.markt.de/huellhorst/1+weltkrieg/feldpostkarte+v+1915+k+d+feldpostexped+26+6+15+des+koenigs+grenadiere/recordId,522daac6/expose.htm
huk 100 Napisano 10 Luty 2017 Napisano 10 Luty 2017 zobacz jakie mają klamry a o szabelkach nie wspomnę :)http://myvimu.com/exhibit/11471217-pruska-klamra-kawalerii-m-95
Edmundo Napisano 10 Luty 2017 Napisano 10 Luty 2017 Kolego huk 100 sugerujesz że są to kawalerzyści ? Być możliwe że tak jest ja odszyfrowałem tylko skrót jednostki czyli kolumny amunicyjnej artylerii pieszej. Z mojej strony to wszystko w czym mogłem pomóc. Pozdrawiam.
EXE Napisano 9 Luty 2017 Autor Napisano 9 Luty 2017 Witam mam trzy zdjęcie, a właściwie 2,5 zdjęcia żołnierzy pruskich gdzie jest m.in. mój pradziadek (oznaczony strzałką). Czy da się jakieś informacje jeszcze z nich wyciągnąć? Jednostka, stopień dziadka itp.? Z góry dziękuje za pomoc.
Pytanie
EXE
Witam mam trzy zdjęcie, a właściwie 2,5 zdjęcia żołnierzy pruskich gdzie jest m.in. mój pradziadek (oznaczony strzałką). Czy da się jakieś informacje jeszcze z nich wyciągnąć? Jednostka, stopień dziadka itp.? Z góry dziękuje za pomoc.
16 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.