Skocz do zawartości

BZURA 2004 nadchodzi

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 64
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Fajna zapowiedź :) Świetnie to wyszło.

A mam pytanie do sekcji niemieckiej. Czy używacie w rekonstrukcji przeróbek szwajcarskich? czy trzeba nabyć sobie mundur z np. Hero Collection? Wiem, ze większość z was ma wlasnie repliki tej firmy, ale czy są dopuszczalne szwajcary?

Gratuluję! Film zachęca do obejrzenia widowiska na żywo!
Niestety....co roku o tej samej porze we wrześniu mamy reenactment week w ABWO w Holandii!
Pozostaje nam tylko oglądać relacje na waszej stronie!
Jeszcze raz gratuluje profesjonalizmu....mozna sie od Was uczyć!
Pozdrawiam
Sosab

Tak,Bzura zapowiada się imponująco.Niestety,jak wspomniał Sosab,jedziemy w tym roku na niezwykle ważną i uroczystą 60.rocznicę bitwy pod Arnhem i Bzura przejdzie koło nosa (a miało być tak pięknie-kpr.Schrek szykował dla mnie rkm Browning wz.28 :-(((

mp-zdecydowanie to jedno!!!

Mimo całej mojej sympatii dla VII POW,to taka gratka,jak 60.rocznica operacji Market-Garden" jest niemożliwa do opuszczenia!

Ach,ten wrzesień...Dobrze,że nie odtwarzamy jeszcze np.bitwy pod Wiedniem albo Borodino,bo wtedy w ogóle byłoby zagęszczenie...

• 3 weeks later...
Program wtępny uroczystości związanych z ogólnopolskimi obchodami 65-rocznicy bitwy nad Bzurą.
Piątek 17 września 2004 roku
- przyjazd i dojście uczestników i zakwaterowanie do godz. 19.00 (niektóre grupy idą pieszo lub jadą konno).
- godz. 20.00 - apel rozpoczynający imprezę i odnowienie przysięgi żołnierskiej.
Sobota 18 września 2004 roku
Sochaczew
- godz. 11.00 – uroczyste rozpoczęcie XXXIII Mazowieckiego Rajdu Szlakami Walk nad Bzurą i przemarsz oddziałów na cmentarz wojenny przy ul. 600-lecia.
- godz. 12.00 –15.00 – wystawa pojazdów i uzbrojenia na terenie skansenu przy Muzeum Ziemi Sochaczewskiej i Pola Bitwy nad Bzurą, pl. Kościuszki 2 oraz kiermasze.
Brochów.
- godz. 15.00-19.00 - próba bitwy
- godz. 19.00 - spotkanie rekonstruktorów z Weteranami (trwają rozmowy nad zaproszeniem również niemieckich żołnierzy)
- godz. 21.00 - Uroczysty capstrzyk przy pomniku poświęconym poległym żołnierzom Armii Poznań i Pomorze w miejscu przeprawy w Witkowicach – modlitwa za poległych wszystkich wyznań służących w Wojsku Polskim w kampanii wrześniowej 1939 roku i uroczyste złożenie wieńców.

Niedziela 19 września 2004 roku
Brochów
- godz.10.00 – uroczystość oficjalnego powitania Pana Ryszarda Kaczorowskiego – b. Prezydenta Rzeczypospolitej przez władze Gminy Brochów, Powiatu Sochaczewskiego i Miasta Sochaczewa.
- godz. 11.00 – defilada pododdziałów przed Panem Prezydentem i zaproszonymi gośćmi.
- godz. 12.00 – uroczysta Msza Św. w kościele w Brochowie, w intencji poległych w bitwie nad Bzurą i poświęcenie nowego sztandaru Hufca Ziemi Sochaczewskiej i Pola Bitwy nad Bzurą.
- godz. 13.30 – występ Centralnego Zespołu Artystycznego Wojska Polskiego.
- godz. 14.30 – uroczystość wręczenia przez Pana Prezydenta nowego sztandaru harcerzom z Hufca ZHP Ziemi Sochaczewskiej im. Żołnierzy II Batalionu 18 p.p.(awers sztandaru to kopia chorągwi 18 pp).
- godz. 15.00 – rekonstrukcja walk nad Bzurą we wrześniu 1939 roku.
- godz. 16.00 – pokazy dynamiczne pojazdów, grup rekonstrukcyjnych.

Od godz. 11.00 w rejonie pola bitwy otwarte zostanie wystawa sprzętu, kiermasze, punkty handlowe etc.

Hej,

A to jeszcze jakieś 145 dni. Ech, dobrze, że Dobieszowice już za tydzień.

Pozdrawiam.

A propos gwałcenia przypomniało mi się takie hasło, które zobaczyłem na rysunky Andrzeja Mleczki: W zawodzie Wikinga najbardziej cenię sobie gwałcenie".

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie