stefan55 Napisano 21 Grudzień 2016 Autor Napisano 21 Grudzień 2016 Witam. Wpadła mi w ręce szabla w pochwie. Są oczywiście mocno skorodowane i niestety nie mogę ich rozdzielić tzn. wyjąć szabli z pochwy. Już od około miesiąca wlewam do środka roztwór kwasu fosforowego ale wchodzi tylko na głębokość ok 5 cm od wejścia" dalej, głębiej niestety nie przedostaje się. Czy ktoś z Was ma jakieś doświadczenia w tym temacie albo jakiś pomysł jak tą szabelkę wyjąć z pochwy nie uszkadzając pochwy?? Za wszelkie podpowiedzi z góry dzięki.
viator01 Napisano 21 Grudzień 2016 Napisano 21 Grudzień 2016 Fosfor nie pomaga, bo słabo penetruje. Trzeba delikatnie opukiwać. Można też wypróbować delikatnego podgrzewania i chłodzenia.
Cyrograf15 Napisano 21 Grudzień 2016 Napisano 21 Grudzień 2016 Pytanie co to za szabla > znaczy czy dławik w pochwie jest drewniany czy metalowy. Tak czy inaczej kwas to zły pomysł, metal może jeszcze bardzie scalić a drewno napuchnie. Jeżeli rękojeści nie zaszkodzi to namocz całość w ropie lub czymś podobnym w skrzynce na kwiatki, lub pionowo w rurze PCV (wtedy rękojeść może wystawać). I zapomnij na kilka miesięcy.Wojtek
stefan55 Napisano 21 Grudzień 2016 Autor Napisano 21 Grudzień 2016 Dzięki za sugestie. Z tego co mi się udało ustalić to szabla wz. 21/22 oficerska.Z tym dławikiem to chyba było wtedy różnie?? Rękojeści nie zaszkodzi bo zdemontowana w całości. Może spróbuję z tą ropą albo naftą?? Pzdr
remington Napisano 22 Grudzień 2016 Napisano 22 Grudzień 2016 Fotki wrzuć.Jak zalewałeś kwasem, to drewniane trzaski w pochwie już są do wyrzucenia. Jesli pochwa była lutowana na mosiądz, nie cynę, to można działać termicznie.
stefan55 Napisano 22 Grudzień 2016 Autor Napisano 22 Grudzień 2016 Tego kwasu to lałem całkiem delikatnie i wchodził tak jak napisałem wyżej na głębokość tylko kilku cm, dalej nie przedostawał się (tak jest zlepiona rdzą ). Z zewnątrz również jest zardzewiała i ja nie jestem w stanie stwierdzić jak była lutowana. Postaram się zrobić fotki i wrzucić.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.