mensguth6 Napisano 16 Listopad 2016 Autor Napisano 16 Listopad 2016 Witam.Jeśli można to prosiłbym o datowanie i jaki to herb,miejsce Poznań. Nie moje.
mensguth6 Napisano 16 Listopad 2016 Autor Napisano 16 Listopad 2016 Jeśli mogę kogoś poprosić o odwrócenie zdjęcia ?
sqr Napisano 16 Listopad 2016 Napisano 16 Listopad 2016 http://www.google.pl/search?q=herb+rawicz&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiYt_Pk_K3QAhXCuBQKHezcD68Q_AUICCgB&biw=1366&bih=633
sqr Napisano 17 Listopad 2016 Napisano 17 Listopad 2016 Dodam jeszcze, że najprawdopodobniej jest to pieczęć kogoś kto był żołnierzem ( szable, sztandary, armaty i kule) .
tomala_kikol Napisano 17 Listopad 2016 Napisano 17 Listopad 2016 Polski herb szlachecki zwany Rawa,Rawicz lub Miedźwiada przedstawia „Pannę na Niedźwiedziu” - kobietę siedzącą lub w domyśle jadącą na oklep na tym zwierzu. Obraz ten należy do ludzko-zwierzęcych hybryd w rodzaju centaura. Tutaj „głową”, tym co wyższe, jest młoda kobieta, „tułowiem”, więc tym co niższe, jest niedźwiedź. Obraz ten koduje dwa wątki: pierwszy to ucywilizowanie mężczyzny jako niedźwiedziopodobnego Dzikiego Człowieka, przez niby słabą ciałem, ale potężną duchem kobietę, zwykle jego kochankę.
karpik Napisano 17 Listopad 2016 Napisano 17 Listopad 2016 cyt. W wieku XVIII i XIX (styl barokowy oraz klasycystyczny) armaturę spotyka się nieporównanie częściej niż w czasach wcześniejszych, W polskiej heraldyce stanowiły one zwyczajowo obowiązujący element herbu (zwłaszcza na pieczęci) osoby w służbie wojskowej, niekoniecznie związany z faktycznymi osiągnięciami militarnymi"Możliwe, że był żołnierzem ale może też być, że armatę to tylko na obrazach widział. W tym czasie w Polsce była wolna amerykanka jeśli chodzi o heraldykę.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.