Skocz do zawartości
  • 0

Nieśmiertelnik, I wojna ?

Alkali

Pytanie

Napisano

Witam,

Prośba wielka do specjalistów od I wojny światowej o identyfikację jednostek widniejących na tym nieśmiertelniku.
Awers:

imię i nazwisko
miejsce zamieszkania
data urodzenia (19. 7. 94.)
ERS. BAT. A. F. R. 15. NR.

9 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Prośba wielka do specjalistów od I wojny światowej o identyfikację jednostek widniejących na tym nieśmiertelniku.
Awers:

imię i nazwisko
miejsce zamieszkania
data urodzenia (19. 7. 94.)
ERS. BAT. A. F. R. 15. NR.

Napisano

Rewers:

3. BATT. A. F. BAT. 59. NR.

Nie wiem czy dobrze kombinuję, czy zapis na awersie ma związek z toruńskim 2. Pommersches Fußartillerie-Regiment Nr.15 ??
Będę wdzięczny za wszelkie informacje.

Pzdr.
Alkali

Napisano
Jeśli Kurt urodził się blisko Torunia to może mieć związek z tym miastem ;)
Nie pytam dlaczego dane są zamazane... to ciut bez sensu.

Awers jak wyżej. Pułki po 1914tym (a blacha jest z okresu wojennego) miał garnizony w Bydgoszczy i Grudziądzu ale nie wiem gdzie stacjonowały jego zapasowe bataliony.

Rewers (drugi przydział):
3 bateria Batalion Artylerii Pieszej nr 59.

Pozdrawiam.
Hubert
Napisano
Witam,
Dziękuję za informacje. Nieśmiertelnik jest przełamany ale Kurt przeżył tak I jak i II wojnę światową. Zmarł w latach 70-tych.
Ale wróćmy do treści zawartej na tej blaszce.
Czyli wychodzi na to, że miał 2 przydziały. Najpierw służył w batalionie zapasowym 15. pułku artylerii pieszej (2. Pomorski), a następnie został przeniesiony do 3. baterii 59. batalionu artylerii pieszej. Czyż tak ?
Napisano
atalion zapasowy 15. pułku artylerii pieszej (2. Pomorski)",
tak też napisałem powyżej.
A wiemy coś na temat tego 59. batalionu artylerii pieszej ??
Przyznam bez bicia, I wojna to nie moje klimaty. Zainteresowałem się tym okresem kilka dni temu właśnie w związku z tą blaszką więc poruszam się jeszcze dość nieporadnie ;)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie