Spirit of Warsaw Napisano 16 Marzec 2017 Napisano 16 Marzec 2017 Cześć Kazik,dla porównania wnętrze hangaru nr 2, Sadków - Radom, stan na wrzesień 1939 r. https://forum.odkrywca.pl/uploads/forum_old/photos/picsforum27/sadkw_51.jpg
Spirit of Warsaw Napisano 16 Marzec 2017 Napisano 16 Marzec 2017 Panowało przekonanie, że samolot został zniszczony we wrześniu 1939 r. podczas bombardowania zakładów PWS. Jak jednak się okazało, dn. 08. wrześniu 1939 r. samolot został zdobyty przez Niemców na Okęciu (hangar nr 10 ITL) i otrzymał znaki niemieckie.W/g T.J.K. samolotem tym przylecieli do Radomia dwaj niemieccy lotnicy z Warszawy.Tu „Junak” przed hangarem nr 10 (ITL), widoczny nr rej. ...BST.
Spirit of Warsaw Napisano 16 Marzec 2017 Napisano 16 Marzec 2017 „Junak” przed pewien czas stał w hangarze nr 2 w Sadkowie 1939/1940 r.Na zdjęciu: lokalizacja „Junaka” https://forum.odkrywca.pl/uploads/forum_old/photos/picsforum27/sadkw_51.jpg i hangar nr 2.Patrz też: PKL wrzesień 1939 cz. 1 tom IV str. 239-257Pozdr
Spirit of Warsaw Napisano 16 Marzec 2017 Napisano 16 Marzec 2017 Patrz też >>> https://forum.odkrywca.pl/uploads/forum_old/photos/picsforum26/zpws40.jpg25 stycznia (2007 r.) kolekcjoner z Holandii, Jan van den Heuvel zamieścił w anglojęzycznym forum internetowym zakupioną przez eBay niemiecką fotografię zdobycznego samolotu. Jego prośba o pomoc w identyfikacji zaowocowała przeważajacymi opiniami, że to najprawdopobniej de Havilland Moth Minor.Dość przypadkowo natrafiłem na ten wątek i przyznam, że do dziś nie wiem, co właściwie kazało mi się nim bliżej zainteresować? Coś w podświadomości nie dawało mi jednak spokoju. Porównałem wiec ten nieznany mi samolot z dostępnymi zdjęciami de Havillanda. Podobieństwo było zauważalne, ale... nie całkowite. Jakiś mocno przebudowany Moth Minor? Nieco zaintrygowany, poprosiłem Jana o zbliżenie elementu, który mógł, choć nie musiał, stanowić logo producenta, na zbliżeniu widać było czarny prostokąt z rozmytą plamą jakby ptaka w okręgu. Nadal nic mi to nie mówiło, ale szukać zacząłem już w jednym, konkretnym kierunku, po to aby – dla świętego spokoju – wyeliminować pewną prześladującą ewentualność. Jak jednak się okazało, wyeliminować się jej nie dało – po przerzuceniu sterty książek i obejrzeniu setek zdjęć, zacząłem znajdować to samo logo na PWS-26 i RWD-8 PWS. Niedowierzanie zmieniło się w pewność – no to wypłynęło pierwsze znane zdjęcie PWS-40...Krzysztof Kolczyński, Andrzej Glass ”Ujawniony PWS-40”, Lotnictwo nr 3/2007 str. 78-79
Hornet Napisano 16 Marzec 2017 Napisano 16 Marzec 2017 Michał wielkie dzięki za podzielenie się faktami z historii Junaka"...nadal pozostaje-mozliwe,że bez odpowiedzi pytanie co dalej stało się z tym samolotem???.Pozdrawiam.
Spirit of Warsaw Napisano 17 Marzec 2017 Napisano 17 Marzec 2017 Ad. leszek01 2017-03-17 10:58:43 i 2017-03-17 11:00:54Leszku, piękna fotka prototypu PZL.11 z długą owiewką za kabiną,chyba jeszcze nie było takiej w ogóle... Pozdr
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.