dweler Napisano 30 Wrzesień 2016 Autor Napisano 30 Wrzesień 2016 Cześć. Posiadam zamek kołowy z okresu Potopu Szwedzkiego. Moje pytanie dotyczy tego czy da się ustalić z jakiego rodzaju broni pochodzi.Samo określenie czy broń krótka czy długa już mi dużo da. Dzięki i pozdrawiam.
Erih Napisano 3 Październik 2016 Napisano 3 Październik 2016 To tylko hipoteza, ale czy krzesiwo położone po lewej stronie zamka nie wskazuje na broń krótką, trzymaną w lewej ręce, czyli jeden z pary pistoletów ? Przy takim układzie i trzymaniu praworęcznym, zapłon następowałby od strony twarzy strzelca, co nie było dobrym pomysłem.
Cyrograf15 Napisano 3 Październik 2016 Napisano 3 Październik 2016 Słaby trop. Zamki kołowe zwykle miały kurek od przodu. Znaczy to najprawdopodobniej jest prawy.WojtekPost został zmieniony ostatnio przez moderatora Cyrograf15 23:03 03-10-2016
rokita6661 Napisano 4 Październik 2016 Napisano 4 Październik 2016 Tak dokładnie, jak najbardziej jest to zamek prawy, na co wskazuje polozenie kurka i strona z której na popychacz działała dźwignia spustu, czyli koniec do kurka przeciwległy:) Tak swoja drogą to wyglada na w miarę kompletny... ciekawe czy dało by się delikwenta wyczyścić i rozruszac:)
dweler Napisano 4 Październik 2016 Autor Napisano 4 Październik 2016 Z oczyszczeniem na pewno będę kombinował, co do rozruszania to raczej wątpię.
dweler Napisano 30 Wrzesień 2016 Autor Napisano 30 Wrzesień 2016 Cześć. Posiadam zamek kołowy z okresu Potopu Szwedzkiego. Moje pytanie dotyczy tego czy da się ustalić z jakiego rodzaju broni pochodzi.Samo określenie czy broń krótka czy długa już mi dużo da. Dzięki i pozdrawiam.
torba5 Napisano 30 Wrzesień 2016 Napisano 30 Wrzesień 2016 druga strona zamka na pewno by się przydała ,oraz jego wymiary,pistolet olstrowy ?
Erih Napisano 4 Październik 2016 Napisano 4 Październik 2016 Faktycznie, macie rację z tym odwrotnym położeniem kurka w zamku kołowym.
dweler Napisano 6 Październik 2016 Autor Napisano 6 Październik 2016 J.H. Zamek znaleziony w okolicach grodu obronnego zniszczonego przez Szwedów ale oczywiście może być późniejszy lub wcześniejszy. Po namyśle dochodzę do wniosku że trochę się pośpieszyłem z określeniem konkretnego okresu historycznego. Dzięki za zwrócenie uwagi.
dweler Napisano 30 Wrzesień 2016 Autor Napisano 30 Wrzesień 2016 Wymiary. Zaznaczyłem też charakterystyczny element z którym nie spotkałem się na żadnym zdjęciu.
rokita6661 Napisano 3 Październik 2016 Napisano 3 Październik 2016 A'propos elementu który zaznaczyłeś... było bardzo wiele wariacji, choć wszystkie słuzyły odciaganiu kurka lub opuszczaniu na koło krzesiwa. Co do broni, to przy tych wymiarach obdstawiał bym taką kolejność: muszkiet(strzelba - bo to nie musi być zamek od broni wojskowej,itp...), arkebuz, pistolet (różne były odmiany gabarytowe)
rokita6661 Napisano 5 Październik 2016 Napisano 5 Październik 2016 Kwestia lewych zamków jest ponadto o tykle ciekawa, ze nie produkowano broni jako takiej przeznaczonej do lewej lub prawej ręki. Zamek był zawsze po prawej stronie i nawet jak pistolety (np) były w parze to obie sztuki miały zamki prawe. tak samo cztery pistolety w olstrach podwójnych na lewa i prawa stronę kunia (dwie pary) - kazdy miał zamki po prawej stronie... Lewy zamek pochodzi zaś od broni, która miała dwie lub wiecej luf odpalanych na obie strony (choć bywały układy dwu lufowe odpalane jednym prawym zamkiem) i wtedy posiadała tez dwa języki spustowe. Bywały i inne konstrukcje, ale to juz temat rzeka i moc literatury jest na ten temat.
Pytanie
dweler
Cześć.
Posiadam zamek kołowy z okresu Potopu Szwedzkiego. Moje pytanie dotyczy tego czy da się ustalić z jakiego rodzaju broni pochodzi.Samo określenie czy broń krótka czy długa już mi dużo da. Dzięki i pozdrawiam.
14 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.