dunaj65 Napisano 28 Wrzesień 2016 Autor Napisano 28 Wrzesień 2016 WitamMam takie pytanie czy ktoś pomoże mi w ustaleniu wzoru tej czapki.Chodzi mi o taki wzór jak na czapkach Sił Powietrznych (401/MON).Pozdrawiam
Edmundo Napisano 29 Wrzesień 2016 Napisano 29 Wrzesień 2016 Dokładnego wzoru czapki to znaczy numeru łamanego przez MON nie jestem w stanie podać ale jeśli to coś pomoże to jest to wzór czapki i orła wprowadzony przepisami mundurowymi z 1971 r. (pomimo ogólnego podobieństwa różniący się od wzoru z 1960 r.) sądząc po otoku noszony przez żołnierzy Wojsk Obrony Wewnętrznej podlegających MON oraz żołnierzy Nadwiślańskich Jednostek Wojskowych (istniejących formalnie od 1974 r.) podlegających MSW a które to formacje utworzono w 1965 r. na bazie rozformowanego Korpusu Bezpieczeństwa Wewnętrznego.
dunaj65 Napisano 29 Wrzesień 2016 Autor Napisano 29 Wrzesień 2016 O i to jest jakaś informacja czyli można powiedzieć że to wz. 71.
Edmundo Napisano 29 Wrzesień 2016 Napisano 29 Wrzesień 2016 I tu jest mały problem co do właściwego nazewnictwa. Bo czy można czapkę określić jako wz. 71 ? Tak jak napisałem wcześniej czapki tego typu w wojskach lądowych wprowadzone przepisami mundurowymi z 1960 r. miały orła o nieco innym kształcie oraz posiadały usztywnienie denka z drutu lub cienkiego paska metalowego poprzez co ulegały deformacji bądź można jego było nieco podrasować". Czapki późniejsze tak ja ta z fotografii a więc z lat siedemdziesiątych i osiemdziesiątych usztywniane były obręczą o większej średnicy wykonaną z materiału sztucznego. Chociaż widziałem czapkę MO z bodajże 1976 r. usztywnioną właśnie cienkim metalowym paskiem tak jak wcześniejsze czapki WP.
Pytanie
dunaj65
Witam
Mam takie pytanie czy ktoś pomoże mi w ustaleniu wzoru tej czapki.
Chodzi mi o taki wzór jak na czapkach Sił Powietrznych (401/MON).
Pozdrawiam
3 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.