Skocz do zawartości
  • 0

Lidar - Artyleria czy saperzy?

ClintE

Pytanie

Napisano

Witam. Na wstępie przepraszam Kierownictwo Forum, jeśli temat znajduje się w nieodpowiednim dziale.

Do rzeczy:

Przeglądając Lidara odnalazłem w jednym z lasów takie o to ciekawe sprawy. Teren był miejscem m.in ciężkich walk w 1914 roku. Jednak z tego, co dowiedziałem się od starszych mieszkańców, w lesie po wojnie miała być prowadzona akcja rozminowywania. Tutaj moje pytanie, jak są Wasze odczucia? czy to efekt artyleryjskiego ostrzału, czy rzeczywiście saperska robota?

5 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
90% Saperzy, warto się przejść z wykrywką czasem przy okazji ciekawostki niszczono, ale trzeba cholernie uważać...Generalnie trudny temat
Napisano

Witam. Na wstępie przepraszam Kierownictwo Forum, jeśli temat znajduje się w nieodpowiednim dziale.

Do rzeczy:

Przeglądając Lidara odnalazłem w jednym z lasów takie o to ciekawe sprawy. Teren był miejscem m.in ciężkich walk w 1914 roku. Jednak z tego, co dowiedziałem się od starszych mieszkańców, w lesie po wojnie miała być prowadzona akcja rozminowywania. Tutaj moje pytanie, jak są Wasze odczucia? czy to efekt artyleryjskiego ostrzału, czy rzeczywiście saperska robota?

Napisano

Pytanie w jakiej jest to okolicy. Może to nie mieć żadnego związku z militariami. U mnie w okolicy jest pozostałość kopalni bursztynu sprzed ok 2tys lat, która wygląda jak teren po ostrzale (widok na załączonym obrazku).

Napisano
Mnie również zaniepokoiło zbyt duże skupienie obiektów jak na artylerię. Ponoć w czasie II WŚ do lasu była podprowadzona kolejka, a w cieniu drzew Niemcy mieli magazyn amunicji. Stąd popytałem i informacja o powojennym zaangażowaniu saperów. Tylko czy narażali by las na zniszczenia?

Generalnie jest to środek lasu, obszar I wojennej bitwy z końca sierpnia 1914 roku. Jedyna ludzka działalność w zakresie kopalnianym, to dzikie pozyskiwanie piasku. Jednak nie na taką skalę jak kopalnia. Chyba trzeba będzie dalej popytać wśród miejscowych.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie