Skocz do zawartości
  • 0

Amulet? Naszyjnik z zębem?

Joorkan

Pytanie

Napisano

Witam, znalazłem coś takiego i nie wiem co to jest. Miedziany stożek, w środku kawałek czegoś co jest albo kością, albo zębem, albo ewentualnie kamieniem. Dolna końcówka zaślepiona. U góry 3 dziurki - 2 zaślepione, a jedna pusta jakby do przewieszenia rzemyka? Dł. 3,5 cm

9 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
To pooglądaj sobie jak rożki do prochu wyglądają. Akurat ta część stożkowa służy do wysypywania prochu i jest zakończona zatyczką albo dozownikiem a w tym pokazanym elemencie jest zaślepione na stałe,więc prochu nie wysypiesz.
Napisano
Chyba masz rację, możliwe, że to dolna część okucia od rogu, a kość w środku to ułamana pozostałość tego rogu. Ciekawe jakie datowanie
Napisano

Witam, znalazłem coś takiego i nie wiem co to jest. Miedziany stożek, w środku kawałek czegoś co jest albo kością, albo zębem, albo ewentualnie kamieniem. Dolna końcówka zaślepiona. U góry 3 dziurki - 2 zaślepione, a jedna pusta jakby do przewieszenia rzemyka? Dł. 3,5 cm

Napisano
Rożek do prochu raczej to nie był w dolna część jest zaślepiona. Obstawiam okucia rogu do picia.

Pozdrawiam i dzięki za odpowiedzi

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie