Herzog Napisano 21 Lipiec 2016 Autor Napisano 21 Lipiec 2016 Wyszły w sporej ilość podczas prac leśnych spod nasypu pruskiego okopu. Złożone jedno w drugie.Długość około 40cm, malowane na wojskowy" zielony.Za wszelkie pomysły dziękuję.pzdr
plr78 Napisano 21 Lipiec 2016 Napisano 21 Lipiec 2016 Są to okucia słupków .Ktoś coś podobnego ostatnio sprzedawał z resztą słupa jako średniowieczne . Widziałem to chyba gdzieś na forum nawet.
plr78 Napisano 22 Lipiec 2016 Napisano 22 Lipiec 2016 Przepraszam że tak niejasno napisałem , a więc po kolei . Ta średniowieczność" hm... byłem przekonany że widziałem takie okucie gdzieś w wątku Allegro hits , ale nie. Poszperałem więc i jest http://olx.pl/oferta/drewniany-szpic-bardzo-stary-CID767-IDdVeAJ.html#0ab4347a7b .Datowania się nie podejmę , bo za cienki w uszach jestem na takie rzeczy. Czy wojskowe? Może po słupkach od zasieków , ale niech się wypowiedzą znawcy i ci co po pierwszowojennych pobojowiskach biegają . Może komuś już coś takiego z ziemi wyskoczyło .
Herzog Napisano 22 Lipiec 2016 Autor Napisano 22 Lipiec 2016 No ale to coś wojskowego? Środek lasu, do najbliższej wsi setki metrów/kilometry, nie było zbytnio sensu żeby coś tam grodzić...i do średniowieczności to im jeszcze daleko ;)
Pytanie
Herzog
Wyszły w sporej ilość podczas prac leśnych spod nasypu pruskiego okopu. Złożone jedno w drugie.
Długość około 40cm, malowane na wojskowy" zielony.
Za wszelkie pomysły dziękuję.
pzdr
3 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.