Skocz do zawartości
  • 0

fragm. munduru, piki itp. 1 wojna św.

Marczyk

Pytanie

Napisano

Proszę o pomoc w identyfikacji przedmiotów znalezionych podczas ekshumacji cmentarza z okresu 1 wś. Żołnierze zginęli ok. 10.08.1915 roku i należeli do Grupy Armijnej von Gallwitz,a. Prezentowane fragm. znaleziono przy jednym z nich. Mam wątpliwość co do numeru jaki zachował się na pokrowcu piki. Czerwone patki sugerują Landszturm.

• Odpowiedzi 54
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Proszę napisać do mnie na adres mil3wski@gmail.com
po w,endzie sprawdzę kronikę. Zdaje się, że Pniów przewijał się kilka razy.
Napisano
No to walki z dnia 8 sierpnia a więc dwa dni wcześniej.
Śledziłem wiadomości z prac w tym miejscu ale jedyne co pokazywano to amunicje karabinowa.
Cmentarz na łączeniu 35 i 36 dywizji piechoty wiec 61 z naramiennika sie zgadza ale 96ty pułk piechoty był w tym czasie kilkanaście kilometrów na północ.
pozdrawiam
H.
Napisano
Jeśli te cyfry wyglądają na malowane to ich krój rzeczywiście był taki jak na prezentowanym pokrowcu. Teraz i ja je widzę a wczesniej spodziewałem się większych i naszywanych. Na żywo pewnie widac więcej.

http://www.flickr.com/photos/drakegoodman/3579557167/

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Rosforek 18:48 27-02-2017
Napisano
@Marczyk
Kierując się książką: Feldzug 1914 vol.1" Michaela Baldwina traktującą dość szczegółowo temat pokrowców, a także posiłkując się własnymi spostrzeżeniami nie znam przypadku żeby było coś takiego jak pokrowiec z dodatkową warstwą materiału na godło.
Dwie warstwy pojawiały się w jednym przypadku: kiedy chciano zamaskować cyfry starego typu tj. czerwonej barwy. Materiał przylegający ściśle do mosiądzu lepiej się zachowuje ale o tym raczej ciężko mi dyskutować z kimś kto ma do czynienia z takimi przedmiotami z racji zawodu. :)

@Prospector_WWY:
Moja wiedza kończy się na Prucie i trochę zaczyna na Tuchełce...w międzyczasie abula rasa".

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie