Vincent_Vega_69 Napisano 21 Styczeń 2017 Autor Napisano 21 Styczeń 2017 Ciekawe ujęcia na ruiny ratusza mszczonowskiego
Vincent_Vega_69 Napisano 29 Styczeń 2017 Autor Napisano 29 Styczeń 2017 Plac Piłsudskiego w Mszczonowie.
Vincent_Vega_69 Napisano 8 Luty 2017 Autor Napisano 8 Luty 2017 Na poprzednim zdjęciu jeden z żołnierzy trzyma tabliczkę. Nie widać co tam jest napisane gdyż znak wodny" przesłania ten napis. Teraz, gdy fotka jest już u mnie pozwoliłem sobie powiększyć i nieco wyostrzyć tą tabliczkę. Czy tam jest napis GÓRA WIEŻA TUM" ???
Vincent_Vega_69 Napisano 12 Luty 2017 Autor Napisano 12 Luty 2017 Plac Piłsudskiego - widok na stronę południowo zachodnią 16ojro
Vincent_Vega_69 Napisano 12 Luty 2017 Autor Napisano 12 Luty 2017 Wylot Ulicy Rawskiej z Placu Piłsudskiego - tak samo 16
Vincent_Vega_69 Napisano 13 Luty 2017 Autor Napisano 13 Luty 2017 Kolejne 2 zdjęcia, które przedstawiają ozpierduchę" mszczonowską. Podwórko plebanii oraz tzw. ludowca.
Vincent_Vega_69 Napisano 23 Luty 2017 Autor Napisano 23 Luty 2017 Bardzo ciekawe zdjęcie - Plac Piłsudskiego. Foto zrobione najpewniej 11 września 1939 tuż po opuszczeniu Mszczonowa przez 31 Pułk Strzelców Kaniowskich. W wieżyczce czołgu trup, ratusz nie jest spalony.
brodaamor Napisano 23 Luty 2017 Napisano 23 Luty 2017 Pasuje jak ulał:Z relacji por. Jarmickego - d-cy plut. pionierów i pgaz....Tymczasem wkraczamy na rynek. Nadziewamy się na ogień z dwóch czołgów, które ostrzeliwują nas z przeciwległej strony. Za chwilę działon artylerii pułkowej zajeżdża i zajmuje stanowisko. Odprzodkowuje i oddaje strzał. Jeden z czołgów podskakuje i otwiera się u niego właz. Spod pokrywy wychyla się Niemiec. Pada drugi strzał równie celny. Niemiec ginie... Działonowy, którego działon tak dzielnie się spisał to kpr. Stanisław Świerczyński..."
Vincent_Vega_69 Napisano 23 Luty 2017 Autor Napisano 23 Luty 2017 Brodaamor - zastanawia mnie co się stało z drugim ze wspomnianych czołgów? Bo ten, który stoi na rogu ulicy Rawskiej i Grójeckiej raczej nie był nim ze względu na to, że w tym miejscu jest spore zagłębienie terenu i nie miał by odpowiedniej widoczności na rynek. Także ten, który stał na ulicy Rawskiej na odcinku między Piekarską a Skierniewicką gdyż raczej za daleko...
brodaamor Napisano 23 Luty 2017 Napisano 23 Luty 2017 Mogło go, w ogóle nie być. Gdyby był, widać by go było na zdjęciach. Żaden nie uciekł, wszystkie spalili.
brodaamor Napisano 24 Luty 2017 Napisano 24 Luty 2017 Wbrew pozorom, jest jeszcze sporo do wyjaśnienia. Sukces ma wielu ojców, również w tym wypadku. Należałoby się spotkać na miejscu, z ówczesną topografią, siatką ulic, rozmieszczeniem budynków i porównać wszystkie relacje.
bruk Napisano 24 Luty 2017 Napisano 24 Luty 2017 Nawiązując do 2 fotografii. Podwórko plebani....W książce Janusza Piekałkiewicza na str.116, jest zdjeciez innego ujęcia z żołnierzami WH w tle, motocykl, samochody to te same wraki. Opis zdjecia:4 IX 1939, na wschód od Radomska zmotoryzowany oddzial niemieckiego XVI Korpusu Pancernego po nalocie polskich bombowcow.Również na str.101 jest zdjęcie z innej perspektywy, wraku czołgu z poległym żołnierzem i 145 numerem taktycznym na wieży. Opis tego zdjęcia: 3 IX 1939, pod Radomskiem po nalocie polskich samolotów bojowych na 1 Dywizje Pancerną.
Vincent_Vega_69 Napisano 24 Luty 2017 Autor Napisano 24 Luty 2017 Bruk, czy jest możliwość byś dodał skan tych zdjęć z opisem do tego wątku? Co do opisu jako Radomsko lub okolice to szukając zdjęć Mszczonowa dość często zdarzają się podpisy jako Radomsko ale i nie tylko. Myślę, że Piekałkiewicz miał dostęp do fotografii, które mogły być tak podpisane. Te, które pokazuję w tym wątku są na 100% z Mszczonowa (chyba, że podpisałem inaczej).
bruk Napisano 24 Luty 2017 Napisano 24 Luty 2017 Na razie nie mam możliwości skanować. Sprawdzałem zdjęcia pod lupą. Z tyłu wieży czołgowej obok krzyża jest widoczny herb 4 Dywizji Pancernej z 1939 r.( w opisie 1 Dyw. Panc.).Uszkodzenia czołgu wskazują raczej na artylerię( rozbite wózki jezdne). W tle widać zwartą zabudowę, dwa białe niezniszczone piętrowe domy. Teren sugeruje że jest to rynek, plac. Na 100% to ten czołg.
Vincent_Vega_69 Napisano 6 Marzec 2017 Autor Napisano 6 Marzec 2017 nastepne - plac Piłsudskiego - widok na stronę zachodnią z pod stacji paliw (punkt pobierania paliwa).
Vincent_Vega_69 Napisano 11 Marzec 2017 Autor Napisano 11 Marzec 2017 Skrzyżowanie ulic Rawskiej i Grójeckiej
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.