Skocz do zawartości

Niemcy w Mszczonowie cz.3 - kontynuacja

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 73
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
  • 2 weeks later...
Napisano

Na poprzednim zdjęciu jeden z żołnierzy trzyma tabliczkę. Nie widać co tam jest napisane gdyż znak wodny" przesłania ten napis. Teraz, gdy fotka jest już u mnie pozwoliłem sobie powiększyć i nieco wyostrzyć tą tabliczkę. Czy tam jest napis GÓRA WIEŻA TUM" ???

Napisano

Bardzo ciekawe zdjęcie - Plac Piłsudskiego. Foto zrobione najpewniej 11 września 1939 tuż po opuszczeniu Mszczonowa przez 31 Pułk Strzelców Kaniowskich. W wieżyczce czołgu trup, ratusz nie jest spalony.

Napisano
Pasuje jak ulał:
Z relacji por. Jarmickego - d-cy plut. pionierów i pgaz.
...Tymczasem wkraczamy na rynek. Nadziewamy się na ogień z dwóch czołgów, które ostrzeliwują nas z przeciwległej strony. Za chwilę działon artylerii pułkowej zajeżdża i zajmuje stanowisko. Odprzodkowuje i oddaje strzał. Jeden z czołgów podskakuje i otwiera się u niego właz. Spod pokrywy wychyla się Niemiec. Pada drugi strzał równie celny. Niemiec ginie... Działonowy, którego działon tak dzielnie się spisał to kpr. Stanisław Świerczyński..."
Napisano
Brodaamor - zastanawia mnie co się stało z drugim ze wspomnianych czołgów? Bo ten, który stoi na rogu ulicy Rawskiej i Grójeckiej raczej nie był nim ze względu na to, że w tym miejscu jest spore zagłębienie terenu i nie miał by odpowiedniej widoczności na rynek. Także ten, który stał na ulicy Rawskiej na odcinku między Piekarską a Skierniewicką gdyż raczej za daleko...
Napisano
Wbrew pozorom, jest jeszcze sporo do wyjaśnienia. Sukces ma wielu ojców, również w tym wypadku. Należałoby się spotkać na miejscu, z ówczesną topografią, siatką ulic, rozmieszczeniem budynków i porównać wszystkie relacje.
Napisano
Nawiązując do 2 fotografii. Podwórko plebani....W książce Janusza Piekałkiewicza na str.116, jest zdjeciez innego ujęcia z żołnierzami WH w tle, motocykl, samochody to te same wraki. Opis zdjecia:4 IX 1939, na wschód od Radomska zmotoryzowany oddzial niemieckiego XVI Korpusu Pancernego po nalocie polskich bombowcow.
Również na str.101 jest zdjęcie z innej perspektywy, wraku czołgu z poległym żołnierzem i 145 numerem taktycznym na wieży. Opis tego zdjęcia: 3 IX 1939, pod Radomskiem po nalocie polskich samolotów bojowych na 1 Dywizje Pancerną.
Napisano
Bruk, czy jest możliwość byś dodał skan tych zdjęć z opisem do tego wątku? Co do opisu jako Radomsko lub okolice to szukając zdjęć Mszczonowa dość często zdarzają się podpisy jako Radomsko ale i nie tylko. Myślę, że Piekałkiewicz miał dostęp do fotografii, które mogły być tak podpisane. Te, które pokazuję w tym wątku są na 100% z Mszczonowa (chyba, że podpisałem inaczej).
Napisano
Na razie nie mam możliwości skanować. Sprawdzałem zdjęcia pod lupą. Z tyłu wieży czołgowej obok krzyża jest widoczny herb 4 Dywizji Pancernej z 1939 r.( w opisie 1 Dyw. Panc.).Uszkodzenia czołgu wskazują raczej na artylerię( rozbite wózki jezdne). W tle widać zwartą zabudowę, dwa białe niezniszczone piętrowe domy. Teren sugeruje że jest to rynek, plac. Na 100% to ten czołg.
  • 3 weeks later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie