Skocz do zawartości
  • 0

Zegar.

tomasz79

Pytanie

8 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Dlaczego akurat trzydzieste?
Styl art deco - w Europie od 1910 do dzisiaj.
Stan politury wskazuje, że bardzo współczesny nie jest, jednak precyzyjne ustalenie daty produkcji tego modelu bez informacji z werku jest trudne.
Napisano
Zegary kominkowe w takiej wydłużonej formie zaczęły pojawiać się masowo na początku lat trzydziestych. Wcześniejsze były krótsze i bardziej przypominały kapelusz Napoleona.
Dodam, że tego typu zegary produkowano, również masowo do lat sześćdziesiątych XX w.
Dodatkową miarą mojej oceny są modernistyczne cyfry na tarczy, charakterystycznie dla zegarów z lat trzydziestych i czterdziestych.
Politura? A co za problem odświeżyć lub zepsuć" politurę? Aby odświeżyć - wystarczy tampon nasączony dyktą".
Podobnie jak wystarczy odstawić politurowany obiekt, gdzieś do komórki - zmienne warunki klimatyczne, pająki i muchy tak załatwią" dziesięcioletnią politurę, że będzie wyglądała na co najmniej stuletnią.
Stąd się choćby biorą naturalne metody fałszowania mebli.
ten zegar jest raczej formą secesyjną - delikatny, opływowy kształt i motywy florystyczne.
Tarcza jest bardzo w stylu zegarów Zentra-Kienzle, z tego okresu co napisałem.
Oczywiście wskazane jest zdjęcie werku, choć mam wrażenie, że za dużo z niego się nie dowiemy - te zegary miały dość skromne mechanizmy, niekoniecznie mające związek z danym producentem zegara.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie