tottek Posted June 3, 2016 Author Posted June 3, 2016 Witam szanowne grono! Proszę o id, z jakiego okresu pochodzi, co oznaczają gałązki dębu z jednej strony i inne z drugiej. Dla informacji: srebro próba 84
tottek Posted June 4, 2016 Author Posted June 4, 2016 http://allegro.pl/bizuteria-patriotyczna-orzel-z-powstania-srebro-i6192511919.html#thumb/6
tottek Posted June 3, 2016 Author Posted June 3, 2016 Witam szanowne grono! Proszę o id, z jakiego okresu pochodzi, co oznaczają gałązki dębu z jednej strony i inne z drugiej. Dla informacji: srebro próba 84
traper6 Posted June 4, 2016 Posted June 4, 2016 Niekoniecznie z międzywojnia. Punca 84 wskazywała by na Carską Rosję.Tottek, daj wyraźne zdjęcia punc. Będzie coś można bliżej powiedzieć.
tottek Posted June 4, 2016 Author Posted June 4, 2016 Na ziemiach Królestwa Polskiego pod rosyjskim zaborem, w latach 1851 – 1896 funkcjonował rosyjski system probierczy. W 1896 roku znaki te zostały zastąpione jednym ogólno-państwowym znakiem z głową kobiety w kokoszniku w polu owalnym, w które wpisane były także znak próby srebra oraz inicjały probierza. Na pierścieniu jest wybita sama próba bez np.puncy z dwugłowym orłem, co sugerowałoby okres po 1896 r. A jak wy myślicie?
tottek Posted June 4, 2016 Author Posted June 4, 2016 tutaj wybite próby 84 ale są także punce probierza.
traper6 Posted June 4, 2016 Posted June 4, 2016 Dziwi mnie tylko jedna punca na tym pierścionku. Nawet w powiększeniu robią mi się ziarna" i nie widzę niuansów, bo pewnie jeszcze mam wzrok przepity :)Musisz się temu dobrze przyjrzeć. Z dostępnych mi źródeł wynika że punca 84 wpisana w kwadrat lub prostokąt to XVIII-XIX w. Natomiast identyczna w takim samym polu, ale z delikatnie ściętymi rogami to dokładnie 1815 r.Krzyżyk wyprodukowano w Kostromie w latach 1880-90. Mistrz jest nie znany.Z medalikiem nie potrafię pomóc. Punca imienna jest dla mnie nieczytelna. A gdyba nawet i była to bym musiał przekopać prawie 2 tys. punc dla Rosji do których mam dostęp, a naprawdę mi się nie chce tego robić :)
Question
tottek
Witam szanowne grono! Proszę o id, z jakiego okresu pochodzi, co oznaczają gałązki dębu z jednej strony i inne z drugiej. Dla informacji: srebro próba 84
7 answers to this question
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.