tottek Napisano 3 Czerwiec 2016 Autor Napisano 3 Czerwiec 2016 Witam szanowne grono! Proszę o id, z jakiego okresu pochodzi, co oznaczają gałązki dębu z jednej strony i inne z drugiej. Dla informacji: srebro próba 84
tottek Napisano 4 Czerwiec 2016 Autor Napisano 4 Czerwiec 2016 http://allegro.pl/bizuteria-patriotyczna-orzel-z-powstania-srebro-i6192511919.html#thumb/6
tottek Napisano 3 Czerwiec 2016 Autor Napisano 3 Czerwiec 2016 Witam szanowne grono! Proszę o id, z jakiego okresu pochodzi, co oznaczają gałązki dębu z jednej strony i inne z drugiej. Dla informacji: srebro próba 84
traper6 Napisano 4 Czerwiec 2016 Napisano 4 Czerwiec 2016 Niekoniecznie z międzywojnia. Punca 84 wskazywała by na Carską Rosję.Tottek, daj wyraźne zdjęcia punc. Będzie coś można bliżej powiedzieć.
tottek Napisano 4 Czerwiec 2016 Autor Napisano 4 Czerwiec 2016 Na ziemiach Królestwa Polskiego pod rosyjskim zaborem, w latach 1851 – 1896 funkcjonował rosyjski system probierczy. W 1896 roku znaki te zostały zastąpione jednym ogólno-państwowym znakiem z głową kobiety w kokoszniku w polu owalnym, w które wpisane były także znak próby srebra oraz inicjały probierza. Na pierścieniu jest wybita sama próba bez np.puncy z dwugłowym orłem, co sugerowałoby okres po 1896 r. A jak wy myślicie?
tottek Napisano 4 Czerwiec 2016 Autor Napisano 4 Czerwiec 2016 tutaj wybite próby 84 ale są także punce probierza.
traper6 Napisano 4 Czerwiec 2016 Napisano 4 Czerwiec 2016 Dziwi mnie tylko jedna punca na tym pierścionku. Nawet w powiększeniu robią mi się ziarna" i nie widzę niuansów, bo pewnie jeszcze mam wzrok przepity :)Musisz się temu dobrze przyjrzeć. Z dostępnych mi źródeł wynika że punca 84 wpisana w kwadrat lub prostokąt to XVIII-XIX w. Natomiast identyczna w takim samym polu, ale z delikatnie ściętymi rogami to dokładnie 1815 r.Krzyżyk wyprodukowano w Kostromie w latach 1880-90. Mistrz jest nie znany.Z medalikiem nie potrafię pomóc. Punca imienna jest dla mnie nieczytelna. A gdyba nawet i była to bym musiał przekopać prawie 2 tys. punc dla Rosji do których mam dostęp, a naprawdę mi się nie chce tego robić :)
Pytanie
tottek
Witam szanowne grono! Proszę o id, z jakiego okresu pochodzi, co oznaczają gałązki dębu z jednej strony i inne z drugiej. Dla informacji: srebro próba 84
7 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.