Skocz do zawartości
  • 0

Stara spinka z powstania styczniowego?

Tominew

Pytanie

Napisano

Witam wszystkich,
Mam ogromną prośbę o identyfikację tej oto spinki, znaleziona została przypadkowo w okolicy bitwy z powstania styczniowego 1863 roku wraz z kulami ołowianymi różnego kalibru. Mam podejrzenie że może być również z tego okresu, ale nie jestem pewien bo nie jestem specjalistą w ocenie jej wieku. Długość spinki to około 43mm, a szerokość razem z małym kółeczkiem to około 20mm, z tyłu brakuje igły. Wykonana jest prawdopodobnie z mosiądzu z osadzonymi kamieniami w centrum spinki, kamyczki jak widać w dwóch kolorach czerwony kamień (w środku), a na zewnątrz białe kamyczki (czyżby w barwach narodowych?) Mam podejrzenia że może być spinką patriotyczną, ale tego nie jestem pewien, dlatego zwracam się do was z prośbą o ocenę tego znaleziska, które jeśli się potwierdzi mam zamiar przekazać muzeum. Proszę o rzetelną ocenę.

Pozdrawiam

8 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Centralny kamyczek na pewno jest czerwony, zdjęcie troszkę przekłamuje. Więc jak uważacie, czy ta spinka jest z powstania styczniowego, czy późniejszy model?
Napisano
Wiadomo że w powstaniu styczniowym używali różnych spinek, emblematów niekoniecznie wykonanych w formie patriotycznej, ale mogło sie zdarzyć że element dekorujący spinki (w tym wypadku kamieni) miał motyw biało i czerwonych kamieni, co by nawiązywało do patriotycznego elementu wystroju powstańca. Mogę się mylić, ale tak mi się wydaje, biorąc pod uwagę że niektórzy młodzi powstańcy (nie zawsze majętni) mogli otrzymać od rodziny na pamiątkę taką spinkę. Sugeruję się tym że była znaleziona razem z kulami z okresu powstania styczniowego i w samym środku lasu. Czekam na waszą jeszcze opinię co do okresu i jeśli ktoś znalazł podobną to proszę o info.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie