Witam wszystkich, Mam ogromną prośbę o identyfikację tej oto spinki, znaleziona została przypadkowo w okolicy bitwy z powstania styczniowego 1863 roku wraz z kulami ołowianymi różnego kalibru. Mam podejrzenie że może być również z tego okresu, ale nie jestem pewien bo nie jestem specjalistą w ocenie jej wieku. Długość spinki to około 43mm, a szerokość razem z małym kółeczkiem to około 20mm, z tyłu brakuje igły. Wykonana jest prawdopodobnie z mosiądzu z osadzonymi kamieniami w centrum spinki, kamyczki jak widać w dwóch kolorach czerwony kamień (w środku), a na zewnątrz białe kamyczki (czyżby w barwach narodowych?) Mam podejrzenia że może być spinką patriotyczną, ale tego nie jestem pewien, dlatego zwracam się do was z prośbą o ocenę tego znaleziska, które jeśli się potwierdzi mam zamiar przekazać muzeum. Proszę o rzetelną ocenę.
Pytanie
Tominew
Witam wszystkich,
Mam ogromną prośbę o identyfikację tej oto spinki, znaleziona została przypadkowo w okolicy bitwy z powstania styczniowego 1863 roku wraz z kulami ołowianymi różnego kalibru. Mam podejrzenie że może być również z tego okresu, ale nie jestem pewien bo nie jestem specjalistą w ocenie jej wieku. Długość spinki to około 43mm, a szerokość razem z małym kółeczkiem to około 20mm, z tyłu brakuje igły. Wykonana jest prawdopodobnie z mosiądzu z osadzonymi kamieniami w centrum spinki, kamyczki jak widać w dwóch kolorach czerwony kamień (w środku), a na zewnątrz białe kamyczki (czyżby w barwach narodowych?) Mam podejrzenia że może być spinką patriotyczną, ale tego nie jestem pewien, dlatego zwracam się do was z prośbą o ocenę tego znaleziska, które jeśli się potwierdzi mam zamiar przekazać muzeum. Proszę o rzetelną ocenę.
Pozdrawiam
8 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.