patton12 Napisano 13 Maj 2016 Autor Share Napisano 13 Maj 2016 Mam pytanie do szanownych kolegów odnośnie pewnej nurtującej mnie od dawna kwestii. Dokładnie chodzi mi o niemieckich asów myśliwskich i zgłaszane przez nich zestrzelenia a metody weryfikacji tych zgłoszeń. Czytając artykuł o Hansie Marseillee'u, w jednym z komentarzy zauważyłem zarzut, że w niemieckich samolotach nie było foto kamer, a to podważa ich zwycięstwa. Jak dowództwo sprawdzało te zgłoszenia, bo pomijając oczywiście propagandowe liczby podawane społeczeństwu, na pewno gdzieś w raportach musiały znajdować się prawdziwe dane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beaviso Napisano 16 Maj 2016 Share Napisano 16 Maj 2016 Fotokarabin to również żaden pewny dowód, o ile na filmie nie zostało zarejestrowane uderzenie w ziemię lub destrukcja płatowca w powietrzu.Trzeba rozróżnić trzy przypadki:- walka nad własnym terytorium- walka nad terytorium wrogim- walka nad morzemPierwszy z nich, oczywiście najłatwiejszy, dawał pewność oceny zgłoszenia. Zalicza się do nich przede wszystkim walki powietrzne z wyprawami bombowymi nad terytorium Rzeszy. Tu w praktyce nie było zawyżania liczby zestrzelonych samolotów.Dwa pozostałe przypadki sprzyjają zawyżaniu, które miało dwie przyczyny - naturalne u niektórych ludzi i myśliwych dodawanie sobie zasług", oraz zwykły brak możliwości pełnej i jednoznacznej obserwacji skutków ostrzału w ferworze walki. Co do zasady zestrzelenia musiały mieć świadków, spisywano raporty, ale doskonałe to nie było.I problem dotyczył w równej mierze wszystkich. Podobno 303. dywizjon w okresie bitwy o Anglię miał stosunek zgłoszonych do realnych zestrzeleń na poziomie 3:1, przy czym i tak był najbardziej wiarygodny.Przypadek Marseillego jest szczególny, albowiem był to pilot wyjątkowy, i tak samo taktyka walki jego jednostki była wyjątkowa i skrojona pod niego samego. Na zasadzie - Marseille walczy, reszta chroni mu tyły. W takim przypadku świadków z reguły było dostatecznie wielu i Marseille uchodzi za jednego z najbardziej wiarygodnych asów. Był rewelacyjnym pilotem, doskonałym strzelcem, a wszyscy chronili mu ogon.M. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mimir Napisano 16 Maj 2016 Share Napisano 16 Maj 2016 tu trochę liczb: http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=681282#1219050 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.