jkoch Napisano 2 Maj 2016 Autor Share Napisano 2 Maj 2016 Proszę o identyfikację tabliczki znamionowej - na podstawie tego zdjęcia https://www.librarything.com/pic/281615 wywnioskowałem, że jest to tabliczka z Ju 87 Stuka, u góry oderwana jest część z napisem Junkers.Od dawien dawna ludzie opowiadali, że nad Pruchnikiem na Podkarpaciu został zestrzelony samolot niemiecki w czasie II wojny światowej. Orientacyjnie miejsce oznaczyłem na podstawie opowiadań matki. Dzisiaj wybrałem się tam i po 30 minutach znalazłem taką oto tabliczkę, trochę aluminiowych elementów, sporo wygląda na tak jakby podtopione w czasie wysokiej temperatury. Ok. 3 metry od tabliczki znalazłem jeszcze coś" ale nie mam pojęcia do czego to mogło służyć.Zdjęcia dodam poniżej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jkoch Napisano 2 Maj 2016 Autor Share Napisano 2 Maj 2016 Coś strona druga Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jkoch Napisano 2 Maj 2016 Autor Share Napisano 2 Maj 2016 Strona pierwsza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woodhaven Napisano 3 Maj 2016 Share Napisano 3 Maj 2016 Twoja tabliczka pochodzi z skrzydła Ju 87, wyprodukowanego w zakładach Weser-Flugzeugbau GmbH Werk Eidewarden Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jkoch Napisano 3 Maj 2016 Autor Share Napisano 3 Maj 2016 Dzisiaj znalazłem laryngofon, kawałek przeszklenia kokpitu (to nie jest szkło, za lekkie, jakieś tworzywo) i ten romb, aluminium, może być to z kołnierzyka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 3 Maj 2016 Share Napisano 3 Maj 2016 Nie szkło, bo plexiglas. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piters Napisano 7 Czerwiec 2016 Share Napisano 7 Czerwiec 2016 Generalnie rejon Pruchnik - Przeworsk to cmentarzysko Ju 87.Polecam lekturę (niestety trudno dostępną): P. Chorążykiewicz, Warplanes over Southeastern Poland, Part One: the Slaughter od Stukas on 25 July 1944, Przemyśl 2004. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.