jkoch Napisano 2 Maj 2016 Autor Napisano 2 Maj 2016 Proszę o identyfikację tabliczki znamionowej - na podstawie tego zdjęcia https://www.librarything.com/pic/281615 wywnioskowałem, że jest to tabliczka z Ju 87 Stuka, u góry oderwana jest część z napisem Junkers.Od dawien dawna ludzie opowiadali, że nad Pruchnikiem na Podkarpaciu został zestrzelony samolot niemiecki w czasie II wojny światowej. Orientacyjnie miejsce oznaczyłem na podstawie opowiadań matki. Dzisiaj wybrałem się tam i po 30 minutach znalazłem taką oto tabliczkę, trochę aluminiowych elementów, sporo wygląda na tak jakby podtopione w czasie wysokiej temperatury. Ok. 3 metry od tabliczki znalazłem jeszcze coś" ale nie mam pojęcia do czego to mogło służyć.Zdjęcia dodam poniżej.
Woodhaven Napisano 3 Maj 2016 Napisano 3 Maj 2016 Twoja tabliczka pochodzi z skrzydła Ju 87, wyprodukowanego w zakładach Weser-Flugzeugbau GmbH Werk Eidewarden
jkoch Napisano 3 Maj 2016 Autor Napisano 3 Maj 2016 Dzisiaj znalazłem laryngofon, kawałek przeszklenia kokpitu (to nie jest szkło, za lekkie, jakieś tworzywo) i ten romb, aluminium, może być to z kołnierzyka?
piters Napisano 7 Czerwiec 2016 Napisano 7 Czerwiec 2016 Generalnie rejon Pruchnik - Przeworsk to cmentarzysko Ju 87.Polecam lekturę (niestety trudno dostępną): P. Chorążykiewicz, Warplanes over Southeastern Poland, Part One: the Slaughter od Stukas on 25 July 1944, Przemyśl 2004.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.