Skocz do zawartości
  • 0

Zdjęcie wujka z wojska

jgd23

Pytanie

Napisano

Witam kolegów. Znalazłem niedawno zdjęcia z wojska mojego wujka. Czy któryś z kolegów mógł określić co to za wojsko ?
Jedyne co pamiętam z opowieści wujka to to, że był ułanem i służył w Sarnach.
Wujek lubił pobajać" a i ja byłem wtedy małym chłopcem i też mogłem coś przekręcić.

6 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam kolegów. Znalazłem niedawno zdjęcia z wojska mojego wujka. Czy któryś z kolegów mógł określić co to za wojsko ?
Jedyne co pamiętam z opowieści wujka to to, że był ułanem i służył w Sarnach.
Wujek lubił pobajać" a i ja byłem wtedy małym chłopcem i też mogłem coś przekręcić.

Napisano
Z całym szacunkiem ale Twój Wujek chyba pobajał" z tymi ułanami. Sądząc po ostrogach to na fotografiach są żołnierze szwadronu kawalerii Korpusu Ochrony Pogranicza co jak najbardziej pasuje do Sarn gdzie w latach trzydziestych stacjonowało dowództwo Pułku KOP Sarny" w skład którego wchodziły między innymi szwadrony Rokito" i Żurno" których to nazwy pochodziły od miejsc stacjonowania.
Napisano
Na drugiej fotografii doskonale widać niemiecki ckm Maxim wz. 08 z podstawą od austriackiego ckm Schwarzlose co także wskazuje na kawalerię (szwadrony kawalerii KOP miały w składzie pluton ckm). Co do wzoru szabel niech się wypowiedzą fachowcy od broni białej to nie za bardzo moja działka.
Napisano
Szable jakie posiadają kawalerzyści KOP-u to szabla pruska artylerii wz.1896 oraz saksońska szabla artylerii wz.1874 to te bez półokrągłych wąsów przy jelcu.Do kawalerii KOP-u trafiali oficerowie z pułków kawalerii, mieli na naramiennikach numery swoich macierzystych pułków i na pewno czuli się ułanami, to dlaczego szeregowi nie mogli się nimi też czuć.
Napisano
Korabkow co do ułanów to oczywiście masz rację, większość kawalerzystów KOP (szeregowców) pochodziła z pułków ułanów gdzie odbywali kilkumiesięczne szkolenie a następnie byli kierowani do wybranych szwadronów KOP.
Kolegę jgd23 także nie zawiodła pamięć a Wujek miał rację wspominając o służbie w ułanach co oczywiście nie stoi w sprzeczności z tym iż pełnił także służbę w kawalerii KOP co wynika z powyższych fotografii.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie