Maro77 Napisano 24 Kwiecień 2016 Autor Napisano 24 Kwiecień 2016 Witam.Otóż ostatni znalazłem u dziadka trzewiki niestety dziadek i ja nie umiemy ich zidentyfikować.Więc pytam się was drodzy forumowicze co to za trzewiki.
mietek Napisano 26 Kwiecień 2016 Napisano 26 Kwiecień 2016 Mogły trafic i na Niemcu (czy kimś z kolaborujących nacji), Niemcy przejęli magazyny belgijskie,lub Polak wracający np z robót. Tego to się nie dowiemy,A po za tym poszukaj czy nie kręcili się w tej okolicy jacyś z jednostek belgijskich; SS Wallonien, lub Flandern
Maro77 Napisano 27 Kwiecień 2016 Autor Napisano 27 Kwiecień 2016 Szukałem i znalazłem że w moich okolicach walczyła Estońska 20 dywizja grenadierów SS :D
Maro77 Napisano 25 Kwiecień 2016 Autor Napisano 25 Kwiecień 2016 Niestety nie znalazłem żadnych informacji
Maro77 Napisano 24 Kwiecień 2016 Autor Napisano 24 Kwiecień 2016 Witam.Otóż ostatni znalazłem u dziadka trzewiki niestety dziadek i ja nie umiemy ich zidentyfikować.Więc pytam się was drodzy forumowicze co to za trzewiki.
Tomasz70 Napisano 25 Kwiecień 2016 Napisano 25 Kwiecień 2016 A co chcesz wiedzieć? W numerze 200 magazynu Armes Militaria Magazine" wydawanego przez Histoire et Collections jest przegląd butów używanych przez armie w latach 1914-1945. Są też belgijskie, takie jakie masz. Twoje to drugowojenna produkcja, chociaż skrót ABL jest typowy dla produkcji z lat pięćdziesiątych i późniejszej (ale był też sporadycznie używany w latach 30-tych i 40-tych). Buty pokazane na Twoich zdjęciach zostały wyprodukowanie w 1940.Najprawdopodobniej trafiły do naszego kraju na nogach jeńca z armii belgijskiej.
mietek Napisano 24 Kwiecień 2016 Napisano 24 Kwiecień 2016 Czy dobrze widze, jest tam ABL?Jesli tak to armia belgijska, Armée Belge
mietek Napisano 28 Kwiecień 2016 Napisano 28 Kwiecień 2016 To nie pasuje :)Nie masz estonskich butow.Popytaj, moze ktos wie skad sie wziely, czy byl w okolicy jakis oboz jeniecki, czy ktos wrocil z robot przymusowych, moze cos wiecej wicej sie uda dowiedziec.
Maro77 Napisano 24 Kwiecień 2016 Autor Napisano 24 Kwiecień 2016 Belgijskie powiadasz.cóż będę musiał poszukać informacji
Maro77 Napisano 25 Kwiecień 2016 Autor Napisano 25 Kwiecień 2016 Oooo :) dzięki wielkie.Jeszcze jak to jest możliwe chciałbym wiedzieć jak brzmi pełna nazwa tego obuwia.
Pytanie
Maro77
Witam.Otóż ostatni znalazłem u dziadka trzewiki niestety dziadek i ja nie umiemy ich zidentyfikować.Więc pytam się was drodzy forumowicze co to za trzewiki.
13 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.