Skocz do zawartości
  • 0

co to za trzewiki?

Maro77

Pytanie

Napisano

Witam.Otóż ostatni znalazłem u dziadka trzewiki niestety dziadek i ja nie umiemy ich zidentyfikować.Więc pytam się was drodzy forumowicze co to za trzewiki.

13 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Mogły trafic i na Niemcu (czy kimś z kolaborujących nacji), Niemcy przejęli magazyny belgijskie,lub Polak wracający np z robót. Tego to się nie dowiemy,

A po za tym poszukaj czy nie kręcili się w tej okolicy jacyś z jednostek belgijskich; SS Wallonien, lub Flandern
Napisano

Witam.Otóż ostatni znalazłem u dziadka trzewiki niestety dziadek i ja nie umiemy ich zidentyfikować.Więc pytam się was drodzy forumowicze co to za trzewiki.

Napisano
A co chcesz wiedzieć? W numerze 200 magazynu Armes Militaria Magazine" wydawanego przez Histoire et Collections jest przegląd butów używanych przez armie w latach 1914-1945. Są też belgijskie, takie jakie masz. Twoje to drugowojenna produkcja, chociaż skrót ABL jest typowy dla produkcji z lat pięćdziesiątych i późniejszej (ale był też sporadycznie używany w latach 30-tych i 40-tych). Buty pokazane na Twoich zdjęciach zostały wyprodukowanie w 1940.
Najprawdopodobniej trafiły do naszego kraju na nogach jeńca z armii belgijskiej.
Napisano
To nie pasuje :)
Nie masz estonskich butow.

Popytaj, moze ktos wie skad sie wziely, czy byl w okolicy jakis oboz jeniecki, czy ktos wrocil z robot przymusowych, moze cos wiecej wicej sie uda dowiedziec.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie