Skocz do zawartości

Medalik ?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam ,prosiłbym o identyfikacje ,na medaliku widać drzewo i postać siedzącą na krześle a pod spodem jest fala , z drugiej strony nie widać nic , z góry dzięki za pomoc .

Napisano
Witam , po dokladniejszym przyjżeniu się temu medalikowi zauważyłem że po drugiej stronie drzewa siedzi rawdopodobnie druga postać , mówiąc ogólnie obydwie postacie siedzą pomiędzy drzewem a na dole jest narysowana fala , ktoś orientuje się mniej wiecęj co to może byc i z jakiego okresu mniej więcej pochodzi ?
Napisano
Panowie dzisiaj odkryłem że ten medalik jest złoty , może to was jakoś naprowadzi , bardzo miła niespodzianka , zczerwieniał prawdobodobnie ze starości ale po kąpieli w kwasie solnym czerwony nalot zszedl i pokazało się złotko , bardzo miła niespodzianka :) Bardzo proszę o pomoc w identyfikacji bynajmniej wieku znaleziska lub z jakiej jest epoki :)
Napisano

Z tego co mi wiadomo złoto czerwinieje pod wpływem tlenków żelaza zawartyh w glebie i mówie to do geniusza o nicku Tyfus" ,jak widać tutaj nick nie jest przypadkowy. A co do roztwou solnego to pomaga on w usunięciu czerwonego nalotu ze złota , podsyłam fotki po oczyszczeniu , co niektórym komentującym znawcom zapewne opadnie szczęka i myślę że wiadomo o kim mówie ale zostawie to dla siebie :)

Ps, niektórzy poprostu nie umieją się cieszyć z czyjegoś farta :)

Napisano
Leocośtamcośtam... buahahahahaha :)

w związku z wrodzonym poczuciem humoru - w ten sposób potraktuję twój wpis - żeby nie było, że się za chamówę wyżywam. Ale ostrzegam - kolejnej nie strawię... raczej, bo wszystko jest śmieszne, ale tylko do pewnego czasu.

S t r a s z n i e się cieszę z tego farta i przepięknego złotka. Jestem pod wielkim wrażeniem i chylę czoła...

Amen.
Napisano

Prosze zobaczyć nowe zdjęcia które dodałem w komentarzu , za 500 to ty sobie w okulary zainwestuj kolego ,może jeszcze nie jest za późno :) wrzuce zdj jeszcze raz dla tych mniej spostrzegawczych ...

Napisano
chłopie masz internet a nie potrafisz się nim obsłużyć wystarczy wpisać w gogle pytanie CZY ZŁOTO PATYNUJE?i wtedy nie narażał bys się na pośmiewisko,bo straszne głupoty piszesz.Musze ciezmartwić ale znalazłeś kawałek mosiężnej blaszki
Napisano
buli27 nie psuj zabawy.
ja sie specjalnie przygotowałem, czekam na akcje, pampers, folia naokoło i lekko podwinięta żeby ze śmiechu nie obsikać i nie obkakać najbliższego otoczenia a ty walisz z panzerfausta :)
Napisano
Spoczko , wielcy znawcy , jutro pojade z tym do jubilera i dowiem się co i jak , wtedy pogadamy ;)
Poczytajcie sobie o czerwonych nalotach na złocie , i wtedy mi powiedzcie że nie przebarwia , a przede wszystkim poczytajcie skąd on sie bierze :) skończe tą bezsensowną dyskusje bo z tego co mi sie wydaje rozmawiam z osobami ponizej 20 roku życia , co zresztą widać po tych wypowiedziach :)
Napisano

tak, masz rację. tu sa sami dyletanci, bezmózgowcy i gamonie. ale zawsze mozesz zmienić forum na pudelek, onecik lub inne bardzo poważne i elitarne forum dla tych pewnych siebie".

Napisano
Porozmawiamy jutro , jeśli macie racje to wam o tym napisze i przyznam się do błędu a jeśli będzie na odwrót no to zobaczymy czy będziesz taki wygadany inteligencie :) tak czy inaczej poradze się eksperta , a poza tym ninie o to pytałem tylko co to może być i z którego wieku ?? Ale tego tojuz nie wie wiecie eksperci prawda ?? Tak myslalem
Napisano
żeby coś identyfikować miszczu", to trzeba to widzieć a jak się widzi w większości tylko łapska - to mamy bawić się w dochodzeniówkę i identyfikować linie papilarne, czy co? bo sam nie wiem...

oprócz tematu złota, jego zalegania w ziemi (i przez to oddziaływania środowiska na nie) oraz sposobów i rodzajów patynowania złota (które, ogólnie mówiąc - wstępuje w przypadku niektórych złotych przedmiotów) - ustalono: nie masz pojęcia.

Masz za to pojęcie, jak urządzać osobiste wycieczki, obrażać itd., itp.

Poza tym, poprawnie wykonane zdjęcie identyfikowanego przedmiotu jest przyczyną do starania się o poprawną identyfikację - tu raczej nie możemy o tym mówić i pisać.
I na koniec - sam sprowokowałeś dyskusję, cytuję:

Panowie dzisiaj odkryłem że ten medalik jest złoty ... zczerwieniał prawdobodobnie ze starości ale po kąpieli w kwasie solnym czerwony nalot zszedl i pokazało się złotko"

więc, skoro złotko", to żyj z tym i się ciesz.

a do wykonania w miarę poprawnego zdjęcia/zdjęć wystarczy nawet to:

http://odkrywca.pl/jak-zrobic-wystarczajaco-poprawne-zdjecie-monety,691904.html#691904

lub kilka innych wątków, które na Forum można znaleźć.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie