numizmatyk_zbieracz Napisano 14 Kwiecień 2016 Autor Napisano 14 Kwiecień 2016 Witam znalazłem w lesie okopy I wojny trzy kulki ? z miękkiego ołowiu trochę spłaszczone wcześniej znajdowałem ołów lecz stopiony chyba w ognisku .Ktoś ma pomysł do czego to mogło służyć ? Pozdrawiam
sqr Napisano 14 Kwiecień 2016 Napisano 14 Kwiecień 2016 najprawdopodobniej służyło to do rażenia siły żywej przeciwnika
darekoli Napisano 14 Kwiecień 2016 Napisano 14 Kwiecień 2016 http://www.google.pl/search?q=o%C5%82owiane+kulki+szrapnelowe&espv=2&biw=1366&bih=643&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwjK7_rrp47MAhVHzRQKHVREAvAQsAQIIQ#tbm=isch&q=+kulki+szrapnelowe&imgrc=D8kis5crwRB6QM%3A
numizmatyk_zbieracz Napisano 14 Kwiecień 2016 Autor Napisano 14 Kwiecień 2016 Tylko że te kulki są z bardzo miękkiego ołowiu można je zarysować paznokciem a te z linków których też dużo wykopałem są bardzo twarde.
viator01 Napisano 14 Kwiecień 2016 Napisano 14 Kwiecień 2016 Może te są kulkami np. pistoletowymi spłaszczonymi po spotkaniu z przeszkodą.
Pytanie
numizmatyk_zbieracz
Witam znalazłem w lesie okopy I wojny trzy kulki ? z miękkiego ołowiu trochę spłaszczone wcześniej znajdowałem ołów lecz stopiony chyba w ognisku .Ktoś ma pomysł do czego to mogło służyć ?
Pozdrawiam
5 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.