Skocz do zawartości

Krzyżyk-pamiątka misyjna.

Kot2016

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,czy ktoś z was spotkał się z takim krzyżykiem??? Awers:postać ukrzyżowanego Jezusa, Rewers: napis ,,PAMIĄTKA MISYJNA Krzyżyk bardzo delikatny,cienki,materiał prawdopodobnie miedź. Szukałem w necie i jakoś nie mogę nic znaleźć. Interesują mnie jakiekolwiek informacje na temat krzyżyka, i o jaką ,,misję" może chodzić. Czyżby zgubił go misjonarz szerzący wiarę chrześcijańską wśród pogan :D znalazłem go na leśnej ścieżce,las pamięta odległe czasy,bardzo odległe.....

Napisano
Wiesz raczej taki stary to on chyba nie jest. W tamtych czasach kościół posługiwał się łaciną :D A literą Ą no sorry:D Znalazłem podobny. Moim zdaniem datowałbym na 30-te może nawet póżniej. Ale nie jestem autorytetem. Może ktoś wie więcej.
Napisano
marekb37 :D :D to taki żart z tym nawracaniem pogan. Ale wielkie dzięki panowie za info,mogę spać spokojnie.... ech miałem nadzieję że nosił go jakiś inkwizytor. :D
Napisano
W mojej parafii z lewej strony przed wejściem do kościoła stoi drewniany krzyż z nabitym w belkę poprzeczną napisem z pojedynczych mosiężnych liter MISSIO" - po łacinie misje. Na belce pionowej mamy metodą snycerską wycięte w drewnie lata, w których odbywały się w parafii misje czyli przybywał z zewnątrz kapłan lub mnich szczególnie uzdolniony w głoszeniu kazań aby wiernym przypomniał katolickie prawdy wiary. Szkolenie obejmuje wszystkich chętnych od dzieci do starców, na pamiątkę są wręczane tradycyjne: obrazki, krzyżyki, medaliki...

Mój kolega, chłopaszek" z Częstochowy mawia kup medalik se na szyje, to cie tramwaj nie zabije"... Wiara ludowa właściwa dla prostych umysłów... Ludowa i prosta... ale sam mam do deski rozdzielczej w samochodzie przyklejony srebrny krzyż z Jerozolimy...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie