Skocz do zawartości
  • 0

Parowóz z fotografii

Swiety82

Pytanie

7 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Dzięki, tutaj juz więcej:

http://www.facebook.com/saganensis/photos/a.1524523324492915.1073741841.1523003647978216/1712017849076794/?type=3&theater

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Swiety82 11:46 03-04-2016
Napisano
Mój kolega z poprzedniej firmy jest członkiem Stowarzyszenia Miłośników Kolei ze swoją ekspozycją w Skierniewicach. Ich zaangażowanie w poszukiwaniach i odbudowie nie tylko lokomotyw i wagonów, ale także urządzeń technicznych i telekomunikacyjnych jest na prawdę fantastyczne.
Tak, tam mają ten jedyny egzemplarz, choć słyszałem opinie, że jeszcze gdzieś w Polsce uchowały się fragmenty kolejnego S6.
Napisano
Idel orientujesz się czy są jakieś spisy lokalizacji gdzie te parowozy pracowały? Stacje/parowozownie etc... ten numer na boku to chyba nr seryjny maszyny?
Napisano
Ciężko będzie. Przynajmniej w Polsce, bo wycofano je z eksploatacji w dwudziestoleciu międzywojennym. Spróbuję podpytać kolegi ze stowarzyszenia". Obiecać nic nie mogę, ale spróbować zawsze można.
Na ile jednak znam Niemiaszków, to na pewno mają w archiwach berlińskich co nieco na ten temat.
Wiadomo, że miały jeździć tylko w Zaborze Pruskim.
Może warto by do jakiegoś prezesa Deutsche Bahn wysłać pisemnie zapytanie? Sami pewnie nic nie mają, ale mogą nakierować, do którego archiwum skierować zapytanie. A może i mogą pomóc w załatwieniu informacji bez dodatkowych obciążeń finansowych? Oni potrafią być chętni do współpracy.
Napisano
Coś tam jest na niemieckiej Wiki: http://de.wikipedia.org/wiki/Preu%C3%9Fische_S_6

Jest też tabelka:
Erstzuteilungen S6
Direktion Anzahl S6
Altona 70
Elberfeld 23
Kattowitz 21
Breslau 44
Erfurt 17
Magdeburg 41
Bromberg 31
Essen 31
Mainz 9
Cassel 10
Frankfurt 5
Münster 45
Cöln 27
Halle 68
Posen 35
Danzig 21
Hannover 42
Stettin 44

Kiepski ze mnie (obecnie) germanista ale Erstzuteilungen" - to chyba po raz pierwszy użyto".
Anzhal" - liczba.

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Swiety82 21:33 04-04-2016

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie