Skocz do zawartości

XP Deus vs. Rutus Argo.

P.D81

Rekomendowane odpowiedzi

Skoro jesteś zadowolony, znasz sprzęt i masz efekty - to po co zmieniać na inny świat?

A może lepiej - poczekać? Argo nie będzie produkowany do końca świata, pewnie znajdzie swojego następcę.

Bezpewodowość fajna sprawa, ale ostatnio byłem z kumplem, świeżym userem Deusa, no i co nieco chłop się nerwował prawdopodobnie wadliwym od początku sprzętem, który po 2h zaczął wskazywać mu rozładowanie baterii w sondzie (wcześniej naładowanej w domu). Kiedy mnie spotyka brak prądu, to po prostu wyjmuję z kieszeni kolejną baterię... Tak że do niektórych cech konstrukcyjnych Deusa nikt mnie lekko nie przekona, choć niebawem zamierzam się osobiście o to postarać ;) Ale to ze względu na inne cechy, znacznie ważniejsze - dyskryminacja, separacja, skuteczność.

M.

• 2 weeks later...
Porównujesz 2 zupełnie inne sprzęty, zupełnie inne bajki. Chcesz militarkę ? Kup cewkę CC do Argo. Deus typowo drobnicowy. Argo z cewką DD nadaje się na tereny w miarę wolne od śmieci gdzie trafiają się gabarytowe kolory czy też złom. Na polach nawet w miarę niezaśmieconych radzi sobie mocno średnio. Na terenie zaśmieconym odłamkami/żelastwem i wymieszanym kolorem z cewką DD jest ciężko.
Zastanów się co chcesz szukać i czy w twojej okolicy w obecnych czasach warto jeszcze inwestować w sprzęt na militarkę". A inna sprawa, że nie można się kierować tym o wykopałem nim sporo monet czy innego drobiazgu" bo i smętkiem da się natrzaskać kolorku :)

Nawiązując do Twojego przykładu smętka" to muszę przyznać, że nie trafiłem nim nigdy ani jednej boratynki a z argo trafiam zawsze kilka sztuk dlatego użyłem takiego kryterium:):):)
Ale wracając do głównego tematu tego wątku to tak jak pisałem interesuje mnie sprzęt uniwersalny i tak się zastanawiam czy w takim przypadku bardziej uniwersalny nie staje się Argo, choć niewątpliwie w kwestii drobnicy przegrywa z Deusem.

Ja dla Argo mam dla porównania jeszcze Xterke 70 z cewkami 10,5 cala i 6 cali obie na 18,75 KHz. Użyczył mi kolega, który do Reichu pojechał za groszem.
Na razie to Xterka d..y nie urywa". Spodziewałem się więcej po tym sprzęcie, ale jak na razie niczym mnie nie zaskoczył.
Na Argo z cewką DD 29cm testowałem na wyczesanym i zaśmieconym poletku 20-tonowy program kol. Regisa z forum rutusowiec.com.pl
To samo poletko przejechałem najpierw Xterrą 70 na programie nr 3 z cewką 10,5 cala. Wyszły 3 małe kolorowe śmieci.
Teraz kolej na Argo. Zaskoczenie - wygrzebałem jeszcze kilka guzików i innych pierdół. Wszystkie wskazania mieściły się w przedziale -30 do 0, po wykopaniu fanta wskazania na plusie".
A to program kol. Regisa, który testowałem:

-90 do -72 ton 360
-72 do -54 ton 380
-54 do -36 ton 400
-36 do -18 ton 480
-18 do 0 ton 490

0 do 6 ton 500
6 do 12 ton 510
12 do 18 ton 520
18 do 24 ton 540
24 do 30 ton 560
30 do 36 ton 580
36 do 42 ton 600
42 do 48 ton 620
48 do 54 ton 640
54 do 60 ton 660
60 do 66 ton 680
66 do 72 ton 700
72 do 78 ton 720
78 do 84 ton 740
84 do 90 ton 800

Nightmare777
Ten super program kol. Regisa to chyba musisz opatentować jak jeszcze pozwala TYLE fantów wyjąć na przeczesanej miejscówce. A.. i bym zapomniał. W programie musisz wyciąć jeszcze zakres od 12 do 16 bo wychodzą zrywki od puszek - więc po co kopać ;-).

Miałem Argo i X-terrkę kilka lat i wiem co piszę. Nie dziw się, że znalazłeś SŁABSZYM wykrywaczem to co w lepszym zdyskryminowałeś - czyli wyciąłeś to co chciałeś znaleźć.

Wracając do sedna tematu:
Argo - fajny miło wspominam tylko bardzo nerwowy.
Deus - no porównując do Argo to bajka tylko ta cena..

mycha.. napisał cyt : W programie musisz wyciąć jeszcze zakres od 12 do 16 bo wychodzą zrywki od puszek " - Gdybyś miał kiedyś Argo to powinieneś wiedzieć,że najczęstsze wskazania na zrywkę od puszki to 22-24.Druga sprawa to,że nie powinno się niczego wycinać w dyskryminacji wybiórczej.Jakoś pewnie zupełnie przypadkowo zapomniałeś napisać,że w X-terce też wychodzą zrywki od puszek jak zresztą w każdym wykrywaczu.To jest kolor i to trzeba kopać.

Oj Szukanko, Szukanko. Nie wyczułeś aluzji.. Może pomyliłem cyferki - i tu chyba nawet masz rację, to 705'tka daje takie namiary. Chodzi o to, że w jednym wykrywaczu szuka na all metal i się dziwi, że widzi inne rzeczy niż w innym wykrywaczu ustawionym tylko na kolor. Idąc tym tropem poleciłem aby wyciął zrywki tylko po, aby dla innych zostało więcej np. złotych obrączek - bo dają dokładnie taki sam sygnał. Potem też się będzie dziwił, że szedł za nim kumpel i wykopał złoto przysłowiowym chińczykiem bez dyskryminacji, a jemu nic nie piszczało.

Mycha..wg szukanko nikt Argo nie posiada, tylko on sam. Znaczy chyba nikt nie posiada Argo kto ma czelność napisać coś co chociaż trąci o wady wykrywacza. Taka choroba, trzeba zrozumieć i uszanować.
Ale pisać, że między Argo a Deusem nie ma różnicy...?
Gdybyś miał kiedyś Argo to powinieneś wiedzieć,że najczęstsze wskazania na zrywkę od puszki to 22-24."
Poważna sprawa i poważny z ciebie poszukiwacz skoro kopiesz sugerując się wskazaniem wyświetlacza ;)

Kriczer - Twoja choroba polega na ignorancji.
W zależności od miejsca poszukiwan czasem kopie się nawet sygnały z całego zakresu stali a w takim wypadku spojrzenie na wyświetlacz to podstawa do zdobycia dodatkowych informacji o celu plus użycie pinpointa.Jeśli o tym nie wiesz patrz pierwsze zdanie z mojego posta.

Mycha - nigdy niczego nie wycinam. Cienkie sreberka potrafią wychodzić w zakresie zrywek od puszek.

Jak ma ktoś sugestie, jak ustawić Xterrę 70 z cewkami, o których pisałem wcześniej, jestem otwarty na propozycje.

Program kol. Regisa z tego co widzę przeglądając fora docenił już niejeden posiadacz Argo. Ja eksplorując miejscówkę polegam na dźwiękach, w wątpliwych sytuacjach wyświetlacz służy tylko do upewnienia się, czy warto kopać czy nie.
Z Argo Warto kopać stabilne wskazania na minusie", zwłaszcza w zakresie -30 do 0. Jeśli sygnał daje rozrzut po połowie skali, przeważnie jest to żelazny śmieć.

Włożę teraz kij w mrowisko. Piszesz, że nigdy niczego nie wycinasz - to zobacz co zrobiłeś programem 3 Teresce? Ustaw ją na tryb Allmetal i 99 tonów załóż porównywalnie wielkościowo cewkę. Czułość ustaw tak wysoko, aby Ci popierdywał tak jak Argo, zainteresuj się parametrem Threshold i Volume. Potem zrób dla siebie rzetelny test. Wynikami nie musisz się dzielić.
Argo jest dobrym sprzętem w b. dobrej cenie - ale niestety cudem nie jest.
p.s. program kol. Regisa to identyfikacja dźwiękowa - osiągów tym nie poprawisz za to ilość poprawnie zidentyfikowanych fantów tak.
Jeśli chcesz zmieniać osiągi to musisz pogrzebać w tzw. filtrach 4-rzędu, standard czy relikty i paru innych parametrach związanych z filtrami.
Co nie zmienia faktu, że do Deusa, i Rutusowi i Minelabowi DALEKO.

Mycha ma rację. Napisałem jakiś czas temu, żeby Nightmare użył trybu All Metal w Teresce to wtedy może d.... urwie". Ustawienie jakiegokolwiek programu w X-Terce powoduje wycięcie jakiegoś zakresu. Tylko All Metal jest trybem w którym nic nie jest wycięte.

Mycha - pisząc, że nic nie wycinam, miałem na myśli Argo.
To, że program Regisa nie poprawia osiągów, doskonale o tym wiem. Tony zakresu -30 do 0 są ustawione jak na kolor, dlatego kopię taki sygnał. Wychodzą guziki, monetki i inna drobnica, to co leży głębiej na granicy zasięgu wykrywacza. Mi to ułatwia robotę, bo nie patrzę na ekran, jak chodzę.

Jak wyżyłować" parametry Argo? Sposobów jest kilka.
- maskowanie ustawić na 2-3. Ustawienie maskowania na 5 wytnie nam krótkie sygnały. Sprawdzane z zakopaną monetą 1-groszową. Przy maskowaniu ustawionym na 5 Argo nie widział monety. Po przestawieniu maskowania na 3 moneta była sygnalizowana krótkim piknięciem z id +34.
- mamy niepewny sygnał. Poruszając cewką nad przedmiotem zalegającym w ziemi zwiększamy czułość np. o 2 lub więcej. Zwiększy nam to odrobinę zasięg.
- szybkość ustawić na 14-16 (dla 4-rzędu nie więcej niż 10)
- wzmocnienie audio powyżej 30. Jak miejscówka nie jest zaśmiecona to ustawić na max. Usłyszymy wtedy dobrze te najsłabsze sygnały.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie