Skocz do zawartości
  • 0

Stary zegarek Ancre Ligne Droite

mi29

Pytanie

Napisano

Witam

Jest to zegarek kieszonkowy po moim pradziadku chciałam się dowiedzieć czegoś więcej o nim - z jakiego okresu pochodzi, gdzie był wyprodukowany i z czego jest, nie wiem czy jest to czyste srebro - mam wątpliwości
Zegarek nie ma szkiełka
Czy ktoś wie gdzie w Warszawie mogłabym go naprawić - zegarek nie chodzi, brak wskazówki sekundnika i minutowej

Na kopercie napis Ancre Ligne Droite 15 kamieni
Remontoir
Qualite Boutte
Na wewnętrzne stronie koperty próba? 0,875 pod spodem cyfra 84
numer seryjny (?)417783

PS proszę o skasowanie mojego wcześniejszego zablokowanego posta, ja nie widzę takiej opcji na forum

6 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Link może nie do końca odpowiada na pytanie.
Oznaczenie próby jest szwajcarskie i rosyjskie (bo rosyjska próba 84 to właśnie 874). Takie oznaczenie wynikało z tego, że zegarki były popularne też w Rosji.
Więcej informacji o oznaczaniu próby oraz wyjaśnienie pojęcia ancre ligne droite" na stronie http://www.vintagewatchstraps.com/swisshallmarks.php
Ciekawa informacja dotycząca właściciela marki jest też na tej stronie http://artexpertiseco.blogspot.com/2013/08/pocket-watch-expertise-report.html
Napisano
Zanim napisałam ten post, szukałam na tym forum i w necie informacji o tego typu zegarkach, więc nie jest to tak , że poszłam na łatwiznę i ot tak machnęłam nowy wątek.
Ustaliłam, że próba srebra ze stojącym niedźwiedziem to próba Szwajcarska na rynek Rosyjski i to się zgadza bo pradziadek był wcielony to armii Rosyjskiej i brał udział w wojnie rosyjsko - japońskiej. Wiem że część oznaczeń na zegarku odnosi się do typu zastosowanego w nim mechanizmu. Najbardziej interesuje mnie czy np po nr seryjnym można ustalić z jakich lat dokładnie pochodzi.
Napisano
Następnym razem pisz wszystko co ustaliłaś, może pomóc. Myślę że wydatować będzie ciężko, jak będę miał chwilę pogrzebię. Co do części, mogę dostarczyć jak porządki będę robił, oczywiście bez handlu z dobrego serca, ale to już na priv.
Napisano
Jeśli chodzi o dokładne datowanie po numerze, to może dałby coś kontakt z firmą info@favre-leuba.com

Naprawę w Warszawie najlepiej zlecić p. Zbigniewowi Bronowskiemu na Pięknej 47, tel. 606 467 876

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie