Skocz do zawartości
  • 0

szabla, grawerowana

straczek1988

Pytanie

Napisano

witam, można prosić o identyfikacje szabli ze zdjęcia? otrzymałem jedynie te dwa zdjęcia, nie znam szczegółów. Na ostrzu szabli widać grawerkę. Bo o to czy można stwierdzić czy to podróbka, czy oryginał to raczej nie ma co pytać?

24 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
co do tej szabli karabela z linku potwierdzam ze jest spawana bo niemota który wyjął ja z poddasza za wszelka cenę chciał rozłączyć rękojeść od ostrza i stało jak się stało po prostu ukręcił gwint który wcześniej był odkuty,jestem w posiadaniu tej szabelki i znam jej historie pochodzenia,niestety ludzka ciekawość nie znam granic!!!więc są już 2 identyczne egzemplarze
Napisano
Prawda, że w tego typu rękojeści epokowo zakuwano różne dziwne głownie.Jednak w tym przypadku jest to jakaś prymitywna ozdóbka, pamiątka dla turystów, itp. Drugi tasak do porównania to już totalne niechlujstwo producenta, tak porowata rękojeść nigdy by nie wyszła z produkcji.
Napisano
hmm nie zrozumiałeś mnie..całość była kuta,lecz na trzonie był gwint około hmm 1 cm.Podczas próby rozkręcenia,zdemolowania tej rękojeści gość to ukręcił,po czym dospawał to co jest na załączonych zdjęciach.
Napisano
remington-prymitywne ozdóbki...
zgodził bym się z tobą gdyby tzw ozdóbki wypływały,co dnia.
Niestety tak nie jest,moim zdaniem jest to coś na prywatne zamówienie,być może na ozdobę być może w innym celu,jednak z pewnością nie jest to nic współczesnego,takie jest moje zdanie.Jednak jeśli byłby tu ktoś kto zna się na trawieniu mógłby chyba ? stwierdzić w jaki sposób powstał ten napis i zdobienie,to by rozwiało wątpliwości
Napisano
Nie przyglądałem się rękojeści, skoro lysy pisał, że zna jej historię. W przypadku pierwszej rzeczywiście grawer jest niespotykany - może na oryginalnej głowni ktoś dorobił go później. Trudno jednoznacznie to oceniać nie znając pochodzenia broni.
Napisano
viator01 ja wiem z którego strychu i spod którego belka była wyjęta,oczywiście tez wiem przez kogo i kto ją tak oszpecił.
Reszta to już tylko domniemywanie.Kto ktokolwiek widział i słyszał o podobnej szabelce jest tu mile widziany:-)
Napisano

witam, można prosić o identyfikacje szabli ze zdjęcia? otrzymałem jedynie te dwa zdjęcia, nie znam szczegółów. Na ostrzu szabli widać grawerkę. Bo o to czy można stwierdzić czy to podróbka, czy oryginał to raczej nie ma co pytać?

Napisano
Wygląda na hybrydę. Jeśli długość głowni ok. 70 cm, to będzie z marynarskiego tasaka
https://sbg-sword-forum.forums.net/thread/45118/universal-swords-officer-marines-hanger
rękojeść pasuje do tasaka piechoty AN XI
http://www.passionmilitaria.com/t53202-un-sabre-briquet-mysterieux
Napisano
Przy takich zdjęciach będzie ciężko. Bez wymiarów też. Rękojeść przypomina szablę francuską AN IX, albo tasak piechoty, ale głownia jak w szablach mameluków.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie