straczek1988 Napisano 15 Marzec 2016 Autor Napisano 15 Marzec 2016 witam, można prosić o identyfikacje szabli ze zdjęcia? otrzymałem jedynie te dwa zdjęcia, nie znam szczegółów. Na ostrzu szabli widać grawerkę. Bo o to czy można stwierdzić czy to podróbka, czy oryginał to raczej nie ma co pytać?
straczek1988 Napisano 16 Marzec 2016 Autor Napisano 16 Marzec 2016 dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. na forum np znalazłem podobną http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=320697
lysy452 Napisano 16 Marzec 2016 Napisano 16 Marzec 2016 co do tej szabli karabela z linku potwierdzam ze jest spawana bo niemota który wyjął ja z poddasza za wszelka cenę chciał rozłączyć rękojeść od ostrza i stało jak się stało po prostu ukręcił gwint który wcześniej był odkuty,jestem w posiadaniu tej szabelki i znam jej historie pochodzenia,niestety ludzka ciekawość nie znam granic!!!więc są już 2 identyczne egzemplarze
viator01 Napisano 16 Marzec 2016 Napisano 16 Marzec 2016 Skoro był gwint, a później była zakuta, to by potwierdzało wymianę oprawy.
remington Napisano 16 Marzec 2016 Napisano 16 Marzec 2016 Prawda, że w tego typu rękojeści epokowo zakuwano różne dziwne głownie.Jednak w tym przypadku jest to jakaś prymitywna ozdóbka, pamiątka dla turystów, itp. Drugi tasak do porównania to już totalne niechlujstwo producenta, tak porowata rękojeść nigdy by nie wyszła z produkcji.
lysy452 Napisano 16 Marzec 2016 Napisano 16 Marzec 2016 hmm nie zrozumiałeś mnie..całość była kuta,lecz na trzonie był gwint około hmm 1 cm.Podczas próby rozkręcenia,zdemolowania tej rękojeści gość to ukręcił,po czym dospawał to co jest na załączonych zdjęciach.
lysy452 Napisano 16 Marzec 2016 Napisano 16 Marzec 2016 remington-prymitywne ozdóbki...zgodził bym się z tobą gdyby tzw ozdóbki wypływały,co dnia.Niestety tak nie jest,moim zdaniem jest to coś na prywatne zamówienie,być może na ozdobę być może w innym celu,jednak z pewnością nie jest to nic współczesnego,takie jest moje zdanie.Jednak jeśli byłby tu ktoś kto zna się na trawieniu mógłby chyba ? stwierdzić w jaki sposób powstał ten napis i zdobienie,to by rozwiało wątpliwości
viator01 Napisano 16 Marzec 2016 Napisano 16 Marzec 2016 Nie przyglądałem się rękojeści, skoro lysy pisał, że zna jej historię. W przypadku pierwszej rzeczywiście grawer jest niespotykany - może na oryginalnej głowni ktoś dorobił go później. Trudno jednoznacznie to oceniać nie znając pochodzenia broni.
lysy452 Napisano 16 Marzec 2016 Napisano 16 Marzec 2016 viator01 ja wiem z którego strychu i spod którego belka była wyjęta,oczywiście tez wiem przez kogo i kto ją tak oszpecił.Reszta to już tylko domniemywanie.Kto ktokolwiek widział i słyszał o podobnej szabelce jest tu mile widziany:-)
straczek1988 Napisano 15 Marzec 2016 Autor Napisano 15 Marzec 2016 witam, można prosić o identyfikacje szabli ze zdjęcia? otrzymałem jedynie te dwa zdjęcia, nie znam szczegółów. Na ostrzu szabli widać grawerkę. Bo o to czy można stwierdzić czy to podróbka, czy oryginał to raczej nie ma co pytać?
viator01 Napisano 16 Marzec 2016 Napisano 16 Marzec 2016 Wygląda na hybrydę. Jeśli długość głowni ok. 70 cm, to będzie z marynarskiego tasakahttps://sbg-sword-forum.forums.net/thread/45118/universal-swords-officer-marines-hangerrękojeść pasuje do tasaka piechoty AN XIhttp://www.passionmilitaria.com/t53202-un-sabre-briquet-mysterieux
straczek1988 Napisano 16 Marzec 2016 Autor Napisano 16 Marzec 2016 a w jakim celu by miała powstać taka hybryda dwóch szabli w jedną? i kto mógł jej używać?
viator01 Napisano 15 Marzec 2016 Napisano 15 Marzec 2016 Przy takich zdjęciach będzie ciężko. Bez wymiarów też. Rękojeść przypomina szablę francuską AN IX, albo tasak piechoty, ale głownia jak w szablach mameluków.
straczek1988 Napisano 15 Marzec 2016 Autor Napisano 15 Marzec 2016 napisy na ostrzu podobno są w języku francuskim
Pytanie
straczek1988
witam, można prosić o identyfikacje szabli ze zdjęcia? otrzymałem jedynie te dwa zdjęcia, nie znam szczegółów. Na ostrzu szabli widać grawerkę. Bo o to czy można stwierdzić czy to podróbka, czy oryginał to raczej nie ma co pytać?
24 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.