Skocz do zawartości

tygrys we wrocławiu

marecki.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
witam !!
miło się zrobiło i świątecznie wszędzie pełno kurczaczków to i ja sobie pomyślałem że dobrze będzie zamiescić i swojego kurczaczka też świąteczny ponieważ fotka wykonana była w marcu 1945 r oto link

http://hydral.com.pl/neo/teeold1.php?ref=7257&type=z&thread=0&f=1

przedstawiam wam OTO PANTERA NA WROCŁAWSKICH ULICACH

pzdr marecki
  • Odpowiedzi 84
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
ruszyłem tropem >> karola
staw faktycznie jest i trochę broni też w nim było był cyszcony w 90 latach natomiast czołgu nie ma pewnie żle usłyszałeś ulice lub dzielnice
w ostatnim odkrywcy pisze że na wale na przeciwko stadionu olimpijskiego znajdowały się bunkry lub schrony też byłem sprawdzić ale albo nigdy ich nie było albo są już zasypane bo nie ma po nich śladu
mam prośbę czy mógłby ktoś napiać o pociągu pancernym jaki walczył w czasie obrony po jakich poruszał sie ulicach i jaka była jego skuteczność niestety nie umię po niemiecku a w necie trafiają się niemieckie teksty
z góry dziękuję

lechu
Napisano
większość schronów nad Odrą została wysadzona przez naszych saperów po wojnie. A ostatnio w ramach ???????????? akcji zasypywane i niszczone są inne --wspomniany przeze mnie mały schron w waleOdry w porcie w Malczycach
Napisano
Do past. Co do podzimi na Połubina to jest jeszcze wiele do powiedzenia i przeszukania.Jakiś 1 m-c temu sam tam wchodziłem i nawet jest ciekawie tyle że musiałem wychodzić bo latarka mi padła,narazie tylko tyle. pozdro
Napisano
>lechul

polecam ci dwie stronki dotyczące pociągu pancernego porsel "
w so kampfe breslau " komendanci miasta także o nim piszą i napewno pociąg ten brał udział w walce póżniej postaram się jeszce coś poszukać na ten temat bo gdzieś mam

http://www.kolej.one.pl/_fervojoj/BIBLIO/OGOLNE/WIDMO.HTM

i drugi link do stronki bonczka tu jest wiencej

http://www.festung.breslau.prv.pl/

pzdr
marecki
Napisano
Lechul ma racje staw istnieje i byl na poczatku lat 90 czyszczony jednak nic ciekawego w nim nie znaleziono
troche niewypałów, broni niewielką ilość a juz czołgu to na pewno tam nie było .
Mieszkalem w tym czasie przy ulicy Jaracza i bym cos wiedział na temat jakiegoś ciekawego znaleziska w tym stawie.
Napisano
wczoraj rozmawiałem z człowiekiem który oczyszczał" ( czyli pracował w pewnej firmie..)Wrocław po wojnie..( lata 60-90 ) czy ktos cos wie..1. tunel z dworca Gł. do parku ( były tam bunkry, bunkier )-nieistniejacego- na terenie nowego dworca PKS. 2. tunel do... z wiez(y) obserwacyjnej k/o Trzebnicy. Z ciekawostek ..przy oczyszczaniu fosy miejskiej wydobyto b. duzo broni, rowery, samochody itp ...i złoto.. ( najwiecej na wysokosci konsulatu niemieckiego) wydobyte złoto szło na wódeczke - kupywali cyganie którzy sie tam specjalnie kręcili. Ze stawu w parku botanicznym wydobyto b. duzo pancerfaustów, pocisków w metalowych tubach - stanowiska pelot. W parku szczytnickim w rzeczce duzo porzuconej broni.. w Ros...za obornikami Sl. znajdowała sie fabryka ( montownia) bagnetów...w latach 70-tych dzieciaki wykopywały jeszcze całe pęki.. przy rozbiórce przy ulicy komandorskie robotnicy trafili na metalowa skrzynie ( podwójne sciany wypełnione piaskiem ) zamurowana w scianie - po otwarciu palnikiem okazało sie ze to były znaczki - niestety większosc uległa zniszczeniu - palnik - Z niewyjasnionych..przez 20 lat nie znaleźiono podziemnego kanału którym woda dochodzi do fosy ( a zarazem zaworów ) prawdopodobnie dlatego niemozna osuszyc podziemi pod dworcem Gł sa tam zalane dwa poziomy..przy remoncie rynku wrocawskiego natrafiono na podziemny betonowy tunel, który nie został spenetrowany , kazano go zasypac..uff..dalej juz niepamietam :o)
Napisano
tak mnustwo legend o podziemnym wrocławiu ale jak narazie nikt sie jeszce do niego nie dostał
tam gdzie jest dworzec pks stał kosciół został zniszczony w czasie wojny w podziemamiach była jakaś mała elektrownia niewiem tylko co zasilała może szpital co jest naprzeciwko po drugiej stronie ulicy
co do tunelu koło rynku to coś tam odkopali mówili nawet że to tunel metra było to w 1993 lub 1994 r jednak sprawa zaraz ucichła bo tunel okazał się pozostałością jakiś piwnic
fosy były czyszcone faktycznie można było wszystko w nich znależć w złoto nie wierzę ale broń niewybuchy rowery graty i rupiecie to w nich były i do dziś jeszce pewnie są pużniej jak znajdę to podam link do zdjęcia z fosą bez wody bodajże na podwalu
interesująca bardzo jest sprawa podziemi we wzgurzu partyzantów czy ktoś wie coś więcej ?

pzdr
Napisano
mam zdjecie wykonane podczas oczyszczania fosy ( jak uda mi sie zeskanowac - wstawie do galerii ). ze złotem to zaden ' bajer' - robotnicy odnajdywali obraczki i pierscionki, jak na tasmie z błotem i szlamem łysneło" było na flaszke ( lub więcej :). nikt specjalnie w tym nie grzebał, bo było duzo broni i ludzie sie bali..tak wynikało z opowiesci. skad sie tam tego tyle wzieło nie mam pojecia.. Co do wrocławskich podziemi to masz racje, pewnie z piwnicy zrobił sie bunkier itp.., ale sa tez rzeczy i obiekty które sie poszukiwaczom nie sniły ;o)" moj serdeczny przyjacie mieszkł pół zycia w ok. grunwaldzkiego i widział i chodził podziemnym obetonowanym korytarzem . była tez prawdopodobnie zawalony szyb 'idacy w dół '. A obiekt odkryto podczas kopania pod fundamenty kredki i ołówka ". nie mam podstaw aby mu niewierzyc :o). a moze cos wiadomo o schronie pod drukarnia na Dominikanskim - w latach 60-tych zamurowano podobno częsć wejsc do niższych poziomów lub do innych korytarzy ??. myslałem ze cos odkopia przy okazji wyburzenia..ale chyba było cicho..
Napisano
hej !!
schron czy podziemia na placu dominikańskim zasypano ponieważ nie udawało się wypompować wody z niego to prawdopodobnie jakieś kazamaty co pozostały po pruskich budowniczych ufortyfikowanego wrocławia może nawet łączyło się to ze wzgórzem partyzantów jako wyjscie bespieczeństwa czy coś w tym rodzaju
pl dominikański , rynek , nowy targ to prawie najstarsze miejsca w miescie podejrzewam że wiele jeszce kryją i są bardzo blisko siebie
o pl grunwaldzkim jest legenda że znajdował się tam podziemny szpital także być może ten tunel do niego prowadził może to jakiś punkt zaczepienia jak wiesz coś więcej to napisz

pzdr
  • 2 weeks later...
Napisano
witam !!

zamieszczam link do pustej fosy widać kilka niezidentyfikowanych fantów z tamtego okresu

http://hydral.com.pl/neo/teeold1.php?ref=003850&type=z&thread=0&f=1

pzdr
Napisano
kolego pepe według mnie pod dworcem głównym nie ma żadnych podziemi bardziej prawdobodobna wydaje mi się teza mareckiego który muwił mi że mogło cos takiego być gdzieś na wysokosci ulicy krakowskiej
swojego czasu pamiętam odcinek klubu poszukiwaczy skarbów gdzie p. stojak kręcił ten program własnie na dworcu i też do niczego konkretnego nie doszli ale kto wie ...

lechul
Napisano
marecki jezeli chodzi o dostęp do podziemi to na pewno jest utrudniony,ale popytam pewnych osób i moze da coś śię załatwić.ale tylko w takie dni jak niedziela.pozdro mate
Napisano
witam !!

jacku jak się spotkamy to pogadamy

>>> emate jestem zainteresowany chętnie wezmę udział w tej wycieczce pasuje mi każdy dzień tygodnia

pzdr
Napisano
Ile kosztuje?
Czytam czasami co piszecie.Z tago co widze posiadacie dosc duza wiedze fachowa odnosnie renowacji
Moje pytanie brzmi:Ile kosztuje renowacja Tygrysa ktory spoczywa zatopiony w mule na glebokosci 3m?

Nadmieniam ze w chwili zatopienia byl calkowicie sprawy technicznie!
Czy jest mi ktos dac odp chociaz w przyblizeniu z jakimi jest to zwiazane kosztami?.
z gory dziekuje za odp.
Napisano
to juz hyba 30 Tygrys zatopiony o kturym czytam na tym forum w tyn roku;))) mam nadzieje ze pięknego dnia chociaż jedno zdjęcie z tych tygrysów zobacze:))) hyba założe firme zajmująca sie renowacją zatopionych tygrysów:))
pozdrowienia
Napisano
Zanim załozysz firme zajmującą się renowacją tygrysów skończ szkołę he he he.
A co do tych 30 tygrysów to nie zapominaj ze przez tereny Polski przetoczyły sie działania wojenne i trochę tego sprzetu zostało.Działania wojenne odbywały sie w zeczywistosci a nie wirtualnie.Nikt po wojnie nie bawił sie w wyciaganie uszkodzonego sprzetu z rzek czy bagien patrz Pilica.Jestem przekonany ze podane przez Ciebie trzydziesci sztuk / moze nie tygrysów ale i innych modeli czołgów /to moze byc nawet zbyt mała liczba tego co jeszcze znajduje sie na naszych terenach.
Napisano
witam !!

>>> u920

hmmm ciężko podać jakąś konkretną kwotę jakby nie patrzeć mineło bez mała 60 lat pozatym woda to cały czas jest zatopione minimalnie z 50 tys musisz mieć w portfelu i musisz być nielada mechanikiem
ja bym sie o remont nie martwił tylko o wydobycie tego 3 metry pod wodą , mół - koń ani traktor nieda niestety temu rady operacja wydobycia może potrwać nawet kilka dni zależy też co to za teren czy podmokły czy zalesiony itp
ale to wszystko to jest nic bo prawnie bedziesz złodziejem i to jest najciężej przeskoczyć

widać go z podwody ?? teraz są słoneczne dni zrobiłbyś fotke i puscił

pzdr
Napisano
Marku przed chwila grzebałem w internecie i wyczytałem ze we Wrocławiu było tylko 2 / słownie dwa / tygrysy w czsie oblezenia. Były to uszkodzone sztuki z okolic Kostomłotów i naprawione w FAMO walczyły we Wrocławiu.Co do kanału powodziowego to nie jest to raczej mozliwe aby do dnia dzisiejszego cos tam było.Po powodzi stulecia kanały były praktycznie pozbawione wody lub w głebszych miejscach było jej niewiele / wały były naprawiane / , no i co jakis czas pracują pogłebiarki.
Napisano
tak wiem !!
we wrocławiu niestety nie ma co liczyć na taki rarytas
ale są miejsca w polsce gdzie takie przeprawy były i być może jeszce coś zostało przykładem może być pilica z której w latach 90 wydobyto kilka sdkf w tym jeden odremontowano róża nagrałęm sobie to nawet na video od wyciągnięcia do wyremontowania hehehe

pzdr
Napisano
jakieś 20 lat temu dwa ruski wyciągli na zakrzowie jeden to był t - 34 drugi niewiem może też t - 34
jeżeli są to gdzieś na obrzeżach miasta
a swoją drogą to dwa ruski stoja na straży cmentarza hehehe nimi jakoś się nikt nie interesuje

pzdr

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie