witian Napisano 7 Marzec 2016 Autor Share Napisano 7 Marzec 2016 Witajcie mam do was pytanie odnośnie sprzętu. Od roku czasu jestem posiadaczem Euro Ace, wszystko byłoby dobrze gdyby nie fakt że są dni że sprzęt prawie nic nie wskazuje, czasem wskaże kolor a za chwile zaczyna wskazywać złom. Dziś to już było wybitnie byliśmy z kolegą w terenie (on też ma Euro) przechodziliśmy jakieś 6 godzin. Zmienialiśmy miejsca i tylko plomby mam wyskoczyły. Kilka dni temu też nic tylko kule ołowiane. Czy na pracę Euro ma wpływ wilgotna ziemia, albo wilgotność powietrza ? szukałem na forach ale odpowiedzi były nie jednoznaczne. Napiszcie proszę jakie są wasze doświadczenia w tym temacie będę wdzięczny za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
IdeL Napisano 8 Marzec 2016 Share Napisano 8 Marzec 2016 Cześć. Więcej jak pewne, iż są takie dni, że nie trafiasz na ciekawe miejscówki. Napiszę więcej - zazwyczaj nie trafia się na ciekawe miejscówki. Może właśnie dlatego, wszyscy cieszą się jak dzieci, gdy coś znajdą. :)Wilgotność gruntu zawsze ma wpływ na pracę detektora typu nadajnik-odbiornik. A także rodzaj gruntu, mineralizacja, miąższość. Generalnie, większość detektorów, które miałem okazję pomacać przekłamują stare i głębsze żelazo na kolor (bardziej) w wilgotnej glebie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witian Napisano 8 Marzec 2016 Autor Share Napisano 8 Marzec 2016 Dzięki za wyczerpującą odpowiedź :) a mam jeszcze pytanie czy da się dobrać ustawienia wykrywacza tak aby w razie niepogody trochę ograniczyć kopanie tego żelastwa? Ja zawsze chodzę na trybie all metal, nigdy nie dyskryminuję metali i czułość mam zmniejszoną czasami max 2 kreski. Czy jednak lepiej zacząć korzystać z innych trybów ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adrian88rr Napisano 8 Marzec 2016 Share Napisano 8 Marzec 2016 WitamNajlepiej tryb Zero i wyciac 3 pierwsze kreski od lewej. Reszta trybow to tak jak zero tylko z innymi ustawieniami dyskryminacji, czyli w innych miejscach sa wyciete kwadraciki, co tez mozna zrobic na trybie custom jak i zero. Duzo osob twierdzi, ze na all metal niby jest glebszy ale jakos nie chce mi sie w to wierzyc. Co do czulosci staram sie chodzic na max o ile warunki pozwalaja, rzadko ja zmniejszam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAT_MIH Napisano 9 Marzec 2016 Share Napisano 9 Marzec 2016 Po co zmniejszasz czułość - czasami max dwie kreski ? Robisz z Euroace Ace250 albo chinola ? Czułość max, all metal i wtedy szukasz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adrian88rr Napisano 9 Marzec 2016 Share Napisano 9 Marzec 2016 A zapewne po to by wyeliminowac jego popiskiwanie i buczenie. Nie zdarzylo Ci sie, ze wykrywka sie wzbudza, np. w poblizu pastuchow i trzeba zejsc z czulosci? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelek Napisano 9 Marzec 2016 Share Napisano 9 Marzec 2016 miałem podobny problem z ACE250(praktycznie to samo) bywały momenty że nie dało sie nic szukać bo albo reagował tylko na gruby kolor, albo reagował na najdrobniejszy złom. W końcu przez przypadek okazało się że dwa przewody we wtyczce były luzem, co najciekawsze sprzet był prawie nowy. W moim obecnym egzemplarzu zauważyłem że jeśli masz do połowy wyczerpane baterie, mocno odbija się to na osiągach. W poprzednich egzemplarzach( a miałem ich dwa) bezproblemowo szukało się na 1 kresce baterii. producent poszedł chyba na ilość.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adrian88rr Napisano 9 Marzec 2016 Share Napisano 9 Marzec 2016 Z garrettem chyba tak juz jest, ze jak bateria spadnie to zaczyna sie dyskoteka. Kolega ma At Gold i jest tak samo jak w serii Ace. Dwie kreski i zaczyna sie nerwowka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelek Napisano 9 Marzec 2016 Share Napisano 9 Marzec 2016 w moim pierwszym 250 kilka ładnych temu zużycie baterii nie wpływało na osiągi. tak jak mówiłem, na 1 kresce wszystko pracowało bez zarzutu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witian Napisano 10 Marzec 2016 Autor Share Napisano 10 Marzec 2016 Cześć Panowie! a z tą czułością to właśnie tak jak napisał kolega adrian88rr gdy czasem nie zmniejszę to zaczyna się wzbudzanie, ale nie zawsze. Baterie zawsze mam naładowanie na max (duracell) jak spada mi jedna kreska to wymieniam. Mam jeszcze akumulatory tylko gdzieś kiedyś czytałem że nie za dobrze jest używać aku. a jakie jest wasze zdanie w tym temacie ? dziś posprawdzam wtyczkę i gniazdo może faktycznie coś się poluzowało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witian Napisano 10 Marzec 2016 Autor Share Napisano 10 Marzec 2016 sprawdziłem styki i nie jest nic poluzowane, zrobiłem małe testy monetami z różnych metali srebrne, miedziane, mosiężne, obrączki złote , biżuteria srebrna. Prawie wszystko biło mi na trzecim kwadracie od końca tylko grube srebrne monety na ostatnim. Jak myślicie wszystko jest ok ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ginerus Napisano 23 Marzec 2016 Share Napisano 23 Marzec 2016 Cienkie małe srebra np.denarki będą niżej podobnie jak biżuteria i złoto, cynk,nikiel nawet w segmencie żelaza.Duże monety z srebra miedzi to dwa ostatnie od prawej ale i żelazo o dziwnym kształcie i większej powierzchni.W euro zardzewiałe gwoździe są kolorem,kapsel od piwa jak moneta drugi od prawej, taki sprzęt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.