my4tic Napisano 6 Marzec 2016 Autor Napisano 6 Marzec 2016 Hej,Korzysta ktoś z myjek ultradźwiękowych do czyszczenia wykopanych monet?Zastanawiam się nad kupnem czegoś bardziej profesjonalnego niż myjka z marketu za 50 zł. Np. http://emaks.pl/oczyszczacz-ultradzwiekowy-proclean-520.html+ zastosowanie z płynem przeznaczonym do myjek a nie wodą.Dość dobre opinie znalazłem też o tańszej: http://allegro.pl/wanna-myjka-ultradzwiekowa-cyfrowa-baku-bk-3550-i6012091747.htmlMożecie coś doradzić?
tyfus Napisano 6 Marzec 2016 Napisano 6 Marzec 2016 a nie można na początek poszukać na Forum?http://odkrywca.pl/search/index.php?sq=myjka+ultrad%BCwi%EAkowa&ws=txt&id_forum=all
my4tic Napisano 6 Marzec 2016 Autor Napisano 6 Marzec 2016 Tyfus - przeszukałem forum. Zerknij na link, który mi podesłałeś. 50% postów to Biedronka/Lidl. Reszta to brak info o tym jakie myjki były wykorzystywane + mycie w wodzie/wodzie z octem/wodzie z kwaskiem itd. Nie o to pytałem. Szukam osób, które korzystały z dobrych myjek i roztworów przeznaczonych do tych urządzeń. Informacja o ty, że ktoś kupił myjkę w Biedronce za 30 zł, nalał tam wody i nie jest zadowolony z efektów jakoś mnie nie przekonuje, że zakup takiej myjki to zły pomysł.
viator01 Napisano 6 Marzec 2016 Napisano 6 Marzec 2016 Zła informacja jest taka, że kiedyś korzystałem z myjki za prawie 1000 złotych i więcej nie będę. Na szczęście była pożyczona.Niestety nie jest to panaceum na wszystkie problemy z monetami. Myjka świetnie się sprawdziła przy czyszczeniu części elektronicznych, ale okazała się za mocna do większości monet. Na pewno czyściła lepiej niż te tanie w marketach, ale chyba trzeba dużego doświadczenia, by się nimi posługiwać. Jak kupisz i popróbujesz na złomie, to pewnie dojdziesz do wprawy. Ja tam wolę mycie, delikatną chemię albo elektrolizę.
april_86 Napisano 6 Marzec 2016 Napisano 6 Marzec 2016 jak chcesz czyścić do gołej blachy to kup myjkę z płynem.wyjmiesz monety wyglądające jak po czyszczeniu elektroliząja używam myjki jako dopełnienia innych metod czyszczenia - moczę w oliwie, skrobię wykałaczką a co jakiś czas wrzucam do myjki z płynem do mycia naczyń (BEZ PŁYNU DO MYJEK!) żeby rozluźnić nagar i tak na zmianę
viator01 Napisano 6 Marzec 2016 Napisano 6 Marzec 2016 Mam wrażenie, że elektroliza to nic przy myjce z płynem :)
komarwojnicz10 Napisano 11 Marzec 2016 Napisano 11 Marzec 2016 Witam ja w pracy miałem możliwość korzystania z myjki POLSONIC -sprzęt za jakieś ok.3000,ale efekt!!!!!.Zastanawiam się nad jakąś myjką ,jest tego jak widzę na olx czy alleg..,ale na co patrzeć jaką częstotliwość???wie ktoś myślę ,że taki sprzęt da radę.A zabawy z wykałaczkami,czyszczeniami,to jak ktoś ma w życiu tyle na głowie to się może bawić,myślę,że tu jest i efekt nie inwazyjny i oszczędność czasu,cierpliwości.pozdr.
misyo77 Napisano 11 Marzec 2016 Napisano 11 Marzec 2016 Są dwie szkoły. Czyścić monety/nie czyścić monet. Monety z wykopków mają na powierzchni różne brudy, ale także cenną dla metalu i kolekcjonera patynę. Agresywne czyszczenie zostawia gołą blachę, a większość monet tak wyczyszczonych traci wiele na uroku. Fakt ze moneta oblepiona syfem i nie czytelna też nie jest mila dla oka. Polecałbym jednak cierpliwość i delikatne czyszczenie łagodnymi sposobami, kontrolowanie procesu i przerwanie go w odpowiednim momencie. Osobiście wolę mieć w kolekcji monety z lekkim brudem lecz także z patyną, niż gołą blachę z odsłoniętymi wżerami
komarwojnicz10 Napisano 11 Marzec 2016 Napisano 11 Marzec 2016 Mądrze piszesz kolego mysyo77,Fakt i tu masz rację ,ale myślę,że da się to kontrolować na myjce-oczywiście nie do gołej blachy{tak zrobiłem z 1 monetą z początku},myślę,że pomoże.pozdr.p
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.