glock91 Napisano 2 Marzec 2016 Autor Napisano 2 Marzec 2016 Wykopałem to na pozycjach radzieckich z 45r. Jestem w szoku że papier się zachował, niemniej nie jestem pewien co to w zasadzie jest. Soldat zbierał gazety do skręcania fajek? I czy da się coś odczytać z tych strzępów? Z góry dzięki
viator01 Napisano 2 Marzec 2016 Napisano 2 Marzec 2016 Nawet sobie nie wyobrażasz do czego wykorzystywano gazety w armii :)
glock91 Napisano 2 Marzec 2016 Autor Napisano 2 Marzec 2016 Domyślam się że bardziej funkcjonalna jest tylko taśma klejąca :)
viator01 Napisano 2 Marzec 2016 Napisano 2 Marzec 2016 Był to uniwersalny materiał - do pakowania, palenia (tytoniu), wykładania butów - takie wkładki, albo chronienia przed zimnem - po włożeniu pod mundur. Oczywiście jest jeszcze więcej pomysłów.
glock91 Napisano 2 Marzec 2016 Autor Napisano 2 Marzec 2016 Wykopałem to na pozycjach radzieckich z 45r. Jestem w szoku że papier się zachował, niemniej nie jestem pewien co to w zasadzie jest. Soldat zbierał gazety do skręcania fajek? I czy da się coś odczytać z tych strzępów? Z góry dzięki
viator01 Napisano 2 Marzec 2016 Napisano 2 Marzec 2016 Możliwe, że do palenia, jeśli to były kawałki. pojedyncze słowa, lub ich fragmenty da się odczytać - na pewno coś o katiuszach było :)
Pytanie
glock91
Wykopałem to na pozycjach radzieckich z 45r. Jestem w szoku że papier się zachował, niemniej nie jestem pewien co to w zasadzie jest. Soldat zbierał gazety do skręcania fajek? I czy da się coś odczytać z tych strzępów? Z góry dzięki
6 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.