Skocz do zawartości
  • 0

spinka cyrkiel ?

porta29

Pytanie

Napisano

Powiedziałbym że to cyrkiel. Wyraźnie widać zawias (póki co nie rozruszany - nie wiem w czym to moczyć żeby puściło"). Ponieważ jest małych rozmiarów z początku myślałem że to spinka do włosów. Jakieś sugestie?

6 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Nie. nie będę używać :P ale skoro nic mu fizycznie nie dolega to można się pokusić o przywrócenie stanu pierwotnego ;)
Udało się rozruszany prawie jak nowy.
Napisano

Powiedziałbym że to cyrkiel. Wyraźnie widać zawias (póki co nie rozruszany - nie wiem w czym to moczyć żeby puściło"). Ponieważ jest małych rozmiarów z początku myślałem że to spinka do włosów. Jakieś sugestie?

Napisano
Nadziei wielkich nie chciałbym robić, ale...
http://libernaturaererum.wordpress.com/2012/10/31/cyrkiel-galileusza/

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora tyfus 19:38 26-02-2016
Napisano
To ciekawe, ale wbrew pozorom, regularnie spotykane znalezisko. Najczęściej takie kroczki datuje się na XVII-XVIIIw. Występują w różnych rozmiarach i przez długi okres w prawie nie zmienionej formie.
Napisano

Przyjrzałem się dokładnie na pewno jest to kroczek - cyrkiel" Chodzi mi o to że ma zawias do rozchylania nóżek. Dodatkowo widzę że po obu stronach ma inicjał IK" - czy to coś znaczy? no i ten mały rozmiar 7 cm?

Czym to rozruszać żeby dało się rozchylić cyrkiel?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie