porta29 Napisano 26 Luty 2016 Autor Napisano 26 Luty 2016 Powiedziałbym że to cyrkiel. Wyraźnie widać zawias (póki co nie rozruszany - nie wiem w czym to moczyć żeby puściło"). Ponieważ jest małych rozmiarów z początku myślałem że to spinka do włosów. Jakieś sugestie?
porta29 Napisano 27 Luty 2016 Autor Napisano 27 Luty 2016 Nie. nie będę używać :P ale skoro nic mu fizycznie nie dolega to można się pokusić o przywrócenie stanu pierwotnego ;)Udało się rozruszany prawie jak nowy.
porta29 Napisano 26 Luty 2016 Autor Napisano 26 Luty 2016 Powiedziałbym że to cyrkiel. Wyraźnie widać zawias (póki co nie rozruszany - nie wiem w czym to moczyć żeby puściło"). Ponieważ jest małych rozmiarów z początku myślałem że to spinka do włosów. Jakieś sugestie?
viator01 Napisano 26 Luty 2016 Napisano 26 Luty 2016 Nadziei wielkich nie chciałbym robić, ale...http://libernaturaererum.wordpress.com/2012/10/31/cyrkiel-galileusza/Post został zmieniony ostatnio przez moderatora tyfus 19:38 26-02-2016
remington Napisano 26 Luty 2016 Napisano 26 Luty 2016 To ciekawe, ale wbrew pozorom, regularnie spotykane znalezisko. Najczęściej takie kroczki datuje się na XVII-XVIIIw. Występują w różnych rozmiarach i przez długi okres w prawie nie zmienionej formie.
viator01 Napisano 26 Luty 2016 Napisano 26 Luty 2016 Nie twierdzę, że ten jest tak stary i z pracowni Galileusza, ale na nowy nie wygląda, więc bardzo fajna rzecz jak dla mnie.
porta29 Napisano 26 Luty 2016 Autor Napisano 26 Luty 2016 Przyjrzałem się dokładnie na pewno jest to kroczek - cyrkiel" Chodzi mi o to że ma zawias do rozchylania nóżek. Dodatkowo widzę że po obu stronach ma inicjał IK" - czy to coś znaczy? no i ten mały rozmiar 7 cm?Czym to rozruszać żeby dało się rozchylić cyrkiel?
Pytanie
porta29
Powiedziałbym że to cyrkiel. Wyraźnie widać zawias (póki co nie rozruszany - nie wiem w czym to moczyć żeby puściło"). Ponieważ jest małych rozmiarów z początku myślałem że to spinka do włosów. Jakieś sugestie?
6 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.