michaelos Napisano 21 Luty 2016 Autor Share Napisano 21 Luty 2016 Znajomy znalazł taką pieczęć. Czy da się o niej coś więcej powiedzieć? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karpik Napisano 22 Luty 2016 Share Napisano 22 Luty 2016 Pokaż ękojeść". Ona jest tuszowa czy lakowa? tj.czy litery na tłoku są wklęsłe czy wypukłe ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michaelos Napisano 22 Luty 2016 Autor Share Napisano 22 Luty 2016 Posłużę się zdjęciem z neta gdyż to trafienie kolegi. Rękojeść wygląda identycznie jak na tym zdjęciu.. Litery są wypukłe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
viator01 Napisano 22 Luty 2016 Share Napisano 22 Luty 2016 To nie ękojeść". Na ten trzpień nakładany był drewniany trzonek. Pieczęć wygląda na tuszową, zatem pewnie nie starsza niż XIX wiek. Warto byłoby zrobić odcisk, bo trudno znaki odczytać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karpik Napisano 22 Luty 2016 Share Napisano 22 Luty 2016 Gdzieś widziałem takie trójkątne przedstawienie lwa z numerem ale nie mogę sobie przypomnieć gdzie. Była gdzieś już na id.? Tak czy siak nie jest to raczej pieczęć osobista a raczej: 1- referentka2- tusz- materiał,worek3- wysoka temperatura + skóra ale wtedy część metalowa uchwytu była dłuższa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LukaszRadom Napisano 22 Luty 2016 Share Napisano 22 Luty 2016 Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
viator01 Napisano 22 Luty 2016 Share Napisano 22 Luty 2016 Takie sztuczki też robiłem, ale nie poprawiły czytelności pieczątki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LukaszRadom Napisano 23 Luty 2016 Share Napisano 23 Luty 2016 Tu nie chodzi o sztuczki ale o napis N58 ELBOG:C. zawarty na pieczęci , którego na razie w wyszukiwarce nie znajduje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
viator01 Napisano 23 Luty 2016 Share Napisano 23 Luty 2016 Tak samo go odczytałem, ale miałem nadzieję, że błędnie i da się trafić na jakiś trop.W każdym razie wygląda na jakąś pieczątkę firmową, bo po co byłby numer. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.