Skocz do zawartości
  • 0

Wojskowy rozdzielacz prądu

Lukasz_

Pytanie

Napisano

Witam !

Pół roku temu znalazłem na złomie pakę", która mnie zaintrygowała. Podejrzewam, że jest to jakiś wojskowy rozdzielacz prądu. Przedmiot waży 25kg, jego wymiary w przybliżeniu to 40x35x35 cm (dł. x szer. x wys.), w środku coś pływa, być może jakaś ciecz do chłodzenia. Z tyłu znajduje się gniazdo na telefon oraz dwa gniazda wielostykowe (z tego co pamiętam 17-stykowe). Gniazda takie są opisywane jako Stosowane do połączeń sterujących w urządzeniach i maszynach o podwyższonych wymaganiach i trudnych i agresywnych warunkach otoczenia." Całość jest zespolona śrubami, posiada dwa metalowe uchwyty, panel sterowniczy na 8 wyjść widocznych z przodu, dwie lampki, tabliczkę ostrzegawczą i informacyjną z jakimiś numerami (oczywiście wszystko pisane cyrylicą). Odczytałem te napisy, ale nie ma tam nic nadzwyczajnego, przynajmniej na tabliczce ostrzegawczej.
Być może znajdzie się ktoś, kto fachowo oceni ten przedmiot, nazwie go i poda z jakiego okresu może pochodzić (podejrzewam, że okolice lat 70' lub 80', ale to tylko moje domysły). Dla zainteresowanych mogę podesłać więcej zdjęć z bliska.

Pozdrawiam
Łukasz

5 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
tu raczej nie chodzi chyba tylko o zainteresowanych"... iezainteresowany" też może zidentyfikować, bo akurat może wiedzieć co to jest :)

wrzucaj po prostu zdjęcia, które mogą ułatwić ID.
Napisano

U góry, nad gniazdami, na tej małej tabliczce wybite numery to:
TIP (typ) B(cyrylicą) 0"
a poniżej nr N 703033"

Piszę, bo zdjęcie trochę się rozmazało.

Napisano
Może wzmacniak na ośmioparowy kabel TTWK lub podejście z kabla do ośmiokanałowej radiolinii.Popytaj wetwranów z 14 pułku w Strzegomiu lu z 10 pułku z wrocławskiej Leśnicy albo legnickiej podchorążówki.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie