niechludow Napisano 6 Luty 2016 Autor Napisano 6 Luty 2016 Z dokumentu wynika, że został pochowany w województwie kieleckim, miejscowość Заверус. Czy ktoś kojarzy gdzie to jest i jak brzmi polska nazwa?
viator01 Napisano 7 Luty 2016 Napisano 7 Luty 2016 Podają, że zginął w województwie kieleckim http://bd-chelarhiv.eps74.ru/kniga/po.htmlTa nazwa miejscowości pojawia się też w takim zapisie Заверус Варшавского генерал-губернаторства". Czyli chyba nie Zawiercie, skoro kieleckie. Pismo z błędami w pisowni nazw, więc możliwe, że w miejscowości też ktoś się pomylił.Po nazwisku też nie znalazłem na polskich cmentarzach :(
bjar_1 Napisano 7 Luty 2016 Napisano 7 Luty 2016 Zawiercie do 1939 roku było w woj. Kieleckim, więc mogli sugerować się przedwojennym podziałem administracyjnym.
viator01 Napisano 7 Luty 2016 Napisano 7 Luty 2016 Tak mi przyszło do głowy jak wkleiłem informację, bo przecież w czasie wojny to chyba nie było żadnego nowego podziału jeszcze gotowego. Ale w wykazie w necie nie ma nazwiska tego żołnierza, a w Zawierciu jest tylko jedna mogiła NN oraz zbiorowa (bez wykazu).
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.