niechludow Napisano 6 Luty 2016 Autor Share Napisano 6 Luty 2016 Z dokumentu wynika, że został pochowany w województwie kieleckim, miejscowość Заверус. Czy ktoś kojarzy gdzie to jest i jak brzmi polska nazwa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
viras Napisano 7 Luty 2016 Share Napisano 7 Luty 2016 Zawiercie?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
viator01 Napisano 7 Luty 2016 Share Napisano 7 Luty 2016 Podają, że zginął w województwie kieleckim http://bd-chelarhiv.eps74.ru/kniga/po.htmlTa nazwa miejscowości pojawia się też w takim zapisie Заверус Варшавского генерал-губернаторства". Czyli chyba nie Zawiercie, skoro kieleckie. Pismo z błędami w pisowni nazw, więc możliwe, że w miejscowości też ktoś się pomylił.Po nazwisku też nie znalazłem na polskich cmentarzach :( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 7 Luty 2016 Share Napisano 7 Luty 2016 Zawiercie do 1939 roku było w woj. Kieleckim, więc mogli sugerować się przedwojennym podziałem administracyjnym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
viator01 Napisano 7 Luty 2016 Share Napisano 7 Luty 2016 Tak mi przyszło do głowy jak wkleiłem informację, bo przecież w czasie wojny to chyba nie było żadnego nowego podziału jeszcze gotowego. Ale w wykazie w necie nie ma nazwiska tego żołnierza, a w Zawierciu jest tylko jedna mogiła NN oraz zbiorowa (bez wykazu). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.