szczurek_1979 Napisano 29 Grudzień 2015 Autor Napisano 29 Grudzień 2015 witam, dzisiaj spod saperki wyskoczyła taka oto klamerka :) jaki to wzór?
HU13ERT Napisano 1 Styczeń 2016 Napisano 1 Styczeń 2016 I znowu dostałem odpowiedź nie na temat. Dobrze. Sam sobie w takim razie odpowiem: tylko jedna cecha identyfikowanej klamry mogłaby sprawić, że dałoby się ją nazwać wzorem 1907. Cechy tej nie widać na zdjęciu - KOLOR METALU. Biorąc pod uwagę rzadkość takich klamer i kolor z miejscu uszkodzenia patyny wątpię żeby taka była. Jak dla mnie to klamra wz. 1857 z lat do 1894 choć ta druga część tezy też jest moim przypuszczeniem. Rozporządzenie nr 552 (znalazłem oryginał w międzyczasie naszej konwersacji) wzmiankuje jedynie o wprowadzeniu klamry, którą można nazwać klamrą образца 1907" (wzoru) ale jej główną cechą jest wykonanie z białego metalu. Reszta tam nic o nowym rysunku, kształtów czego nie możemy znaleźć z poprzednich rozporządzeniach - koncentrujemy się na klamrze piechoty".Rozporządzenie to nie wprowadza żadnego wzoru klamry a jedynie ustala jakie jednostki są uprawnione do noszenia klamer żółtych" i iałych" z godłem państwowym. Klamry żółte" niezmiennie od roku 1857 funkcjonowały w armii i poza dodaniem koloru i zmianą sposobu mocowania, która nie wprowadzała nowego wzoru a jedynie ewolucję techniczną, ciągle są klamrami образца 1857" (wzoru 1857). Jeśli ktoś pokaże mi rozporządzenie określające zmianę rysunku klamry wz. 1857 i jej nowy wzór głęboko się ukorzę. Swego czasu wielu próbowało doszukiwać się różnic w obrazie godła: inne ułożenie herbów, inne rysunki ogona, wstęg, wyraźniejszy order św. Andrzeja nad ogonem itp. Próby te nie dały się systematyzować i po prostu zwalono" to na mnogość matryc i producentów co jest normalne w Rosji. Kolekcjonerzy lubujący się w dogłębnym badaniu posiadanych artefaktów odkrywają nowe ich cechy na chwałę im i kolekcjonerstwu ale dodawanie nowych wzorów jest jak dla mnie nadinterpretacją i bez dowodów w formie np. Prikazów" będą mnożyły nieprawdziwe tezy. A może coś wielki huk100 tutaj doda. On zawsze jest wywoływany przez wszystkich identyfikujących klamry jako wyrocznia a w tym ciekawym temacie milczy. :D Pozdrawiam.Hubert
HU13ERT Napisano 1 Styczeń 2016 Napisano 1 Styczeń 2016 Errata 2 akapit, 2 zdanie:Nie ma tam nic o nowym rysunku, kształtach czego nie moglibyśmy znaleźć w poprzednich rozporządzeniach - koncentrujemy się na klamrze piechoty".
Siwy_x Napisano 4 Styczeń 2016 Napisano 4 Styczeń 2016 Witamod początku śledzę wątek z zainteresowaniem bo posiadam w swoich skromnych zbiorach właśnie taką klamrę, tak jak to huk100 opisał krótsza o około centymetr ~75mm, szerokość podobna do standardowych ~55mm, z tyłu dwie poprzeczki delikatnie zachodzące rdzą przy lutach czyli stalowe, zaczepu niestety brak, w miejscu gdzie był widać jakby śladowe ilości rdzy więc zapewne też był stalowy, ale do rzeczy. Zainteresowała mnie teza o wersji oszczędnościowej, jak huk100 pisał są one z cieńszej blaszki i wiadomo, poprzeczki i haki ze stali, pierwotnie faktycznie zdawało mi się że coś w tym jest, ale zacząłem ją skrupulatnie porównywać z innymi nazwijmy je standardowymi" klamrami. Moja wydała mi się tej samej grubości co inne a może nawet ciut masywniejsza, więc wziąłem je na wagę kuchenną:D może taki dość banalny sposób ale ciekawość mnie zżerała ile można zaoszczędzić mosiądzu na takiej operacji odchudzania" i zamianie peryferiów" na stalowe. O dziwo klamry carskiej piechoty w standardowym" wymiarze (w komplecie tzn poprzeczka plus hak) ważą w granicach 57g do 60g natomiast moja klamra z dwoma poprzeczkami stalowymi ale bez haka waży 56g czyli w zasadzie wartość znikomo różna, no bo ile mogą te 2 poprzeczki ważyć ze 4g ? czyli na takiej zamianie haków i poprzeczek można zyskać z 5 gramów czyli jakieś niecałe 10% całości. Czy to wartość warta takim operacjom? nie wiem... Najbardziej przemawiał do mnie fakt odchudzenia" blachy głównej ale u mnie takie zjawisko nie występuje... więc sam już nie wiem.Może huku masz jak przeważyć więcej takich klamer jeśli masz możliwość?
huk 100 Napisano 2 Styczeń 2016 Napisano 2 Styczeń 2016 sorki że dopiero teraz ale skończyłem dyżur późno - no to kolega ma klamerkę z cienkiej blaszki i najprawdopodobniej brakujące poprzeczki były stalowe :) są mniejsze od standardowych i dlatego wielu nazywa je kadeckimi ale ja uważam je za wersję oszczędnościowe .
huk 100 Napisano 2 Styczeń 2016 Napisano 2 Styczeń 2016 na tej po prawej stronie na dole ładnie widać rdzę w miejscu haka i poprzeczek - ale trafiałem też takie ze stalowymi poprzeczkami ale hakiem z blachy miedzianej !
huk 100 Napisano 2 Styczeń 2016 Napisano 2 Styczeń 2016 nie mam pod ręką piechoty tylko artylerię przysłaną z Rosji -szuflada ze złoceniem ale to nie ma znaczenia z piechotą było to samo ale coby mi tu jakaś wyrocznia nie pisała że je spiłowałem to ją daję - ta ma hak i poprzeczki stalowe - pozdro
huk 100 Napisano 2 Styczeń 2016 Napisano 2 Styczeń 2016 jest jeszcze jedna teoria - że było to oszustwo producentów coby było taniej - ale ja obstaję przy swoim -pozdro ps.chyba nigdzie nie znajdziecie ich w żadnych katalogach to nie moja wina :):) a one wychodzą aaaaa mam jeszcze tylko większą od standardowych i wychodzą w jednym ? dwóch miejscach w Polsce :) i też ich nie ma w przepisach i katalogach :):)
huk 100 Napisano 2 Styczeń 2016 Napisano 2 Styczeń 2016 znalazłem :):) http://myvimu.com/exhibit/16367817-klamra-mala-carskiej-piechoty
huk 100 Napisano 2 Styczeń 2016 Napisano 2 Styczeń 2016 i jeszcze ta duża którą wspomniałem :)https://forum.odkrywca.pl/uploads/forum_old/photos/picsforum27/p1220146.jpg
szczurek_1979 Napisano 2 Styczeń 2016 Autor Napisano 2 Styczeń 2016 Metal wykonania to raczej mosiądz a nieło iały metal"
huk 100 Napisano 2 Styczeń 2016 Napisano 2 Styczeń 2016 są jeszcze inne typy klamer do których pugoviza. się nie przyznaje kiedyś tu toczyłem dyskusje do donikąd z adminem pugovizny na temat carskich klamer stalowych - ja mu pokazuje klamrę a on mówi że nie ma ich w przepisach - ja go klamrą a on przepisy i tak w kółko :):) wyczerpałem temat - teraz może coś dopisze HU13ERT -pozdro
huk 100 Napisano 4 Styczeń 2016 Napisano 4 Styczeń 2016 to co pisałem - pisałem z mojego doświadczenia nie jestem w stanie znać wszystkich myków producentów w Rosji czasami trafiają się grube blachy o mniejszych wymiarach ale wtedy widać że były piłowane ze standardowych - w jakim celu nie wiem , co do ważenia to dałem link wyżej - masz go jeszcze raz .http://myvimu.com/exhibit/16367817-klamra-mala-carskiej-piechotyps.w wolnej chwili przeważę jeszcze raz wszystkie małe klamry ale jestem pewny swego -pozdro huk100
Siwy_x Napisano 4 Styczeń 2016 Napisano 4 Styczeń 2016 Linki widziałem, dzięki, faktycznie wychodzie, że twoja jest sporo lżejsza, może faktycznie z początkiem wojny zaczęły się pojawiać problemy z materialem i tak stopniowo je odchudzali, najpierw wielkość, poprzeczki, haki, potem grubość i materiał, jak się jutro do kompa dopadne to wrzucę foty swojej.pozdrawiam
Rosenrot Napisano 3 Styczeń 2016 Napisano 3 Styczeń 2016 Witam. @huk 100 ja jednak jestem zwolennikiem tzw.klamer oszukanych. Kiedyś zgłębiałem sposób zamawiania materiału wojennego w armii carskiej, pod koniec XX wieku oporządzenie było zamawiane przez szefostwo pułku, to było ogromne pole do nadużyć, później to skorygowano. Mam u siebie klamrę stalową, która miała udawać mosiężną. temu służyło jej platerowanie miedzią, w głowie mi się nie mieści, że takie badziewie mogło spełniać jakiekolwiek normy wojskowe. Nie wiem skąd informacja, że klamry z zaczepami stalowymi były tylko w dwóch miejscach w Polsce, wychodziły w Beskidzie Niskim, na Jurze i w okolicach Radomska, czyli mieli tego trochę.
HU13ERT Napisano 3 Styczeń 2016 Napisano 3 Styczeń 2016 @huk100Pugoviza to nie jest najlepsze źródło wiedzy choć momencie powstania strona była przełomem i wnosiła bardzo dużo.Nie bardzo widzę tu sprzeczność: masz klamrę, której nie było opisanej w rozporządzeniach. Ded negował jej istnienie? czy tylko pisał, że nie ma jej opisu w dokumentacji? - bo to spora różnica.@Rosenrot Czy ta klamra stalowa mosiądzowana jest z orłem?
huk 100 Napisano 3 Styczeń 2016 Napisano 3 Styczeń 2016 HU13ERT czy ty myślisz że ja siedzę tylko na pugowiznie ? co do tej klamry zakończyłem temat ty jej nie zidentyfikowałeś a teraz sprytnie idziesz w innym kierunku .
huk 100 Napisano 3 Styczeń 2016 Napisano 3 Styczeń 2016 Rosenrot - mam taką klamrę stalową :) a co do tych dwóch miejsc w Polsce to chodziło o tą dużą większą od standardowych :) bo ta o której jest wątek to masz rację wychodzą nie tak często jak standardowe wymiarowo klamry ale wychodzą , charakterystyczne jest to że wychodzą bez poprzeczek bo stal gniła szybko -pozdro
huk 100 Napisano 3 Styczeń 2016 Napisano 3 Styczeń 2016 Rosenrot masz tą dużą jeszcze raz https://forum.odkrywca.pl/uploads/forum_old/photos/picsforum27/p1220146.jpg
Rosenrot Napisano 3 Styczeń 2016 Napisano 3 Styczeń 2016 Tak klamra ma orła, w poprzednim poście pojawiła się pomyłka oczywiście chodziło o koniec XIX wieku.
HU13ERT Napisano 3 Styczeń 2016 Napisano 3 Styczeń 2016 huk temat się rozwija, wychodzi już dawno poza identyfikowaną klamrę. Nie ma się co gorączkować. Piszesz, że jej nie zidentyfikowałem - vide: mój wpis 2016-01-02 00:08:34 akapit drugi. Zakończyłeś jej temat bo tak stwierdziłeś? I co? Czy to znaczy, że nie można już nic pisać? Niedoczekanie :DNapisałeś, że Rosjanie nie używają wzorów - poza pugovizą używanie określeń Пехотная пряжка образца 1857 - 1917" jest powszechne więc nie masz racji.Nie odpowiedziałeś na moje pytanie. Powinienem je zadać w oddzielnym wpisie?
HU13ERT Napisano 3 Styczeń 2016 Napisano 3 Styczeń 2016 Rosenrot. Świetny egzemplarz! Nie bardzo rozumiem wywodu na temat udawania klamry mosiężnej za pomocą stalowej - przecież wykonanie takiej klamry powszechnie stosowaną metodą matrycy i patrycy jest dużo trudniejsze i wątpię, żeby takie klamry były tańsze w wykonaniu. Nie wiem jak to się miało w odbiciu do ceny stopu mosiądzu. Może mimo wszystko taniej było tłoczyć stalowe klamry z ryzykiem zużycia matryc niż inwestować w mosiądz (?)
HU13ERT Napisano 30 Grudzień 2015 Napisano 30 Grudzień 2015 1904? A czym się ten wzór charakteryzował?
huk 100 Napisano 3 Styczeń 2016 Napisano 3 Styczeń 2016 jak mogłeś ją zidentyfikować jak to nie ta Jak dla mnie to klamra wz. 1857 z lat do 1894 " nie znając jej wymiarów :):):) to klamra produkowana jak już brakowało materiałów strategicznych :)ja też napisałem że dla mnie to starego typu ale dopiero po podaniu wymiarów i rzuceniu okiem na blachę i zwrócenie uwagi na rozmieszczenie orła na niej (skrzydła znajdują się blisko krawędzi) napisałem to co jest - dlaczego po podaniu wymiarów tego nie zrobiłeś ?chłopie ogarnij się bo Pulitzera dostaniemy :) napisz coś jeszcze niech twoje zostanie na wierzchu zawsze możesz wezwać swojego kolegę który się błaźni właśnie w tej chwili na towarzyskim zarzucając mi podwójne konta :):):)
Pytanie
szczurek_1979
55 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.