Skocz do zawartości
  • 0

Bagnet do arisaki

micgekon

Pytanie

22 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
torba5 - a co Tobie w nim nie pasuje?

Jak dla mnie tzw odmiana C (uproszczona, ale jeszcze nie prostokatna rekojesc, nadal z jelcem).

Zaczep zaby wyglada OK.

Jak masz watpliwosci popros o fotke od strony szyny, z biciami broni.

Tu masz opisane odmiany: http://members.shaw.ca/nambuworld/bayonets.htm

Ta sama wersja jak omawiana jest tez pokazana w ksiazce Bradley-a An illustrated hisotry of bayonets" - tego samego producenta kokura+cos tam
Napisano
WITAM.Torba5 na poczatku zdecydowanie twierdzil ,ze to chinczyk,ja jestem stosunkowo zielony w tych sprawach, a on widzeze doswiadczony.
Bagnet bedzie na prezent,dla kogos kto trenuje sztuki walki, zbiera rózna bron Japonska itp. Nie chcialem dac podroby, ale wiekszosc twierdzi,ze oryginal porownalem sobie ze zdjeciami z podanych przez Was linkow i wychodzi ze jest OK. Bardzo Dziekuje i Pozdrawiam Michal
Napisano
Na razie dziekuje, w świeta mam otrzymać kolejne zdjęcia to wrzucę tutaj, cena może nie niska ale to sklep z antykami.
Ps
Na tej stronce która podał kolega mietek, widzę drobne ale jednak różnice.
Natomiast na stronce z której zamieścilem zdjecie ( to na zielonym tle)
www.old-smithy.info
Tych różnic nie widze.
Napisano
Bagnet jest oryginalny, to nie zadna chinska kopia.

Koleczko z listeczkami ma symblizowac widziane od gory ulozone kule. Trzy na dole i jedna na gorze.
Napisano
Kupuj, bagnet to oryginał. Pewnie juz sie nie dowiemy dlaczego to kopia wg niektorych :) łatwo jest rzucac frazesami typu pdroba", lipa", chinska kopia" itd. nie podając przy tym żadnych argumentów.
Wszystko juz Ci napisano powyzej. Bagnet wyprodukowany przez Hikari Seiki Seisakujo pod nadzorem arsenału Kokury (Kule armatnie ustawione w piramidke i widziane od góry - jak napisał smuga_79). Zatrzask tez uproszczony, w przeciwienstwie do wczesniejszych modeli, tutaj to nakretka ma trzpien z gwintem i wkrecana jest w suwak zatrzasku (zdjecie 6 - widać w suwaku zarys trzpienia z gwintem) a nie na odwrot.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie