Mr.Vegas Napisano 9 Grudzień 2015 Autor Share Napisano 9 Grudzień 2015 Witam, chciałem zapytać o sposób na pozbycie się twardego skamieniałego piasku z przedmiotu wykonanego z mosiądzu.Przedmiot pokrywy jest warstwą niklu (są jego pozostałości). Chodzi mi o metodę która nie zniszczy resztek niklowania a skutecznie rozprawi się z twardym piachem. Myślałem o gotowaniu u oleju, amoniaku lub bodzie utlenionej ale nie wiem czy związki chemicznie nie wejdą w reakcję z niklem co spowoduje ze zostanie zniszczony. Proszę o jakieś rady lub propozycję. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hebda Napisano 9 Grudzień 2015 Share Napisano 9 Grudzień 2015 http://odkrywca.pl/search/index.php?sq=piasek+&ws=txt&id_forum=4&forum=on Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mr.Vegas Napisano 9 Grudzień 2015 Autor Share Napisano 9 Grudzień 2015 Dzięki, umiem korzystać z wyszukiwarki i przez założeniem tematu czytałem inne. Nie znalazłem jednak odpowiedzi.Chodzi mi o to czy amoniak, woda utleniona lub inna chemia nie zniszczy niklu którym pokryty jest przedmiot ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vis1939 Napisano 9 Grudzień 2015 Share Napisano 9 Grudzień 2015 Zrób lekką elektrolizę(byle nie w krecie") niklu nie powinno ruszyć skoro np:cynku nie rusza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
remington Napisano 10 Grudzień 2015 Share Napisano 10 Grudzień 2015 Pytasz się o szczegóły, a fotki pożałowałeś...Wiele zależy od stanu niklu, jego ewentualnych ubytków i korozji pod powłokowej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mr.Vegas Napisano 10 Grudzień 2015 Autor Share Napisano 10 Grudzień 2015 Dzięki za info. Już sobie poradziłem z tym pisakiem za pomocą wody utlenionej. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
april_86 Napisano 13 Grudzień 2015 Share Napisano 13 Grudzień 2015 może ultradźwięki i potem igiełka i ziarnko po ziarnku... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.