axelxxl Napisano 6 Grudzień 2015 Autor Share Napisano 6 Grudzień 2015 Witam Szanowne Grono, dziś znajomy opowiedział mi o dosłownie inwazji dzikich hord kopaczy w okolicach między S22 a miejscowością Chruściel. Znaleziono podobno jakieś pozostałości po średniowiecznym grodzisku, dziś w lesie towarzystwa podobno jak na rynku w dzień targowy. Krąży już legenda o wykopaniu dużej ilości starych monet, złotej klamry itp. Może ktoś by spróbował trochę ucywilizować temat i powiadomić odpowiednie służby bo robi sie troche krajobraz księżycowy. Ewentualnie niech ktoś napisze gdzie taki fakt zgłosić, niechby sie ktoś profesjonalnie tym zajął, szkoda żeby wszystko poszło na czarny rynek lub do prywatnych kolekcji a ja jako okoliczny mieszkaniec chętnie dowiedziałbym sie co to za było za grodzisko itp. Za chwile zostanie tylko czarna dziura. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
axelxxl Napisano 6 Grudzień 2015 Autor Share Napisano 6 Grudzień 2015 Miał ktoś już do czynienia z podobny tematem, w jaki sposób to ogarnąć, komu zgłosić itp? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M40 Napisano 6 Grudzień 2015 Share Napisano 6 Grudzień 2015 Jak się gada z ludźmi to każdy z ręką na sercu" mówi - nie, nie, nie! Ja po grodziskach nie chodzę!". A tak na prawdę prawie każde stanowisko archeo nosi ślady dzikich poszukiwań (widziałem na własne oczy podczas współpracy z archeo). Dla tego jak swołocz będzie rozkopywała tego typu miejsca, to nie dziwmy się, że będziemy uważani za bandziorów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 6 Grudzień 2015 Share Napisano 6 Grudzień 2015 Spróbuj dobić się do Warmińsko-Mazurskiego WKZ. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
axelxxl Napisano 6 Grudzień 2015 Autor Share Napisano 6 Grudzień 2015 Napisałem maila do WKZ w Olsztynie i mam nadzieje że podejmą jakieś działania. Fajnie by było dowiedzieć się co to było i jaka była historia obiektu, tym bardziej że jak sie słyszy wiele artefaktów jeszcze leży w ziemi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janiszelk Napisano 6 Grudzień 2015 Share Napisano 6 Grudzień 2015 Dokładnie do WKZ w Olsztynie, chociaż zapewne jest oddział w Elblągu, a na marginesie to jak coś takiego wychodzi przy budowie, to zazwyczaj ludzie tutejsi tam chodzą.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
axelxxl Napisano 6 Grudzień 2015 Autor Share Napisano 6 Grudzień 2015 Obiekt jest w lesie i przypuszczam nigdzie nie zaznaczony bo nigdzie nie widziałem wzmianki o takowym. Nie wiem co do miejscowych ale dziś podobno była już ekipa z warszawki czyli zapewne coś jest na rzeczy. Rozmawiałem osobiście ze świadkiem który widział jak wykopano ogromną złotą klamre a w lesie i przy nim dosłownie szał, dziś kilkanaście samochodów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 6 Grudzień 2015 Share Napisano 6 Grudzień 2015 Dzwoń do tego WKZ, bo maili to mogą nie czytać ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
axelxxl Napisano 6 Grudzień 2015 Autor Share Napisano 6 Grudzień 2015 Jutro zadzwonie, jest delegatura w Elblagu, zobacze jaka bedzie reakcja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xdzieciolx Napisano 7 Grudzień 2015 Share Napisano 7 Grudzień 2015 Jak się ma sytuacja? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manylowa Napisano 7 Grudzień 2015 Share Napisano 7 Grudzień 2015 Czyli, gdzie ktoś bąka nie puści, wawka pierwsza. Czy nie ma oprysku na szarańczę z tego miasta? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czarnuch12km Napisano 8 Grudzień 2015 Share Napisano 8 Grudzień 2015 jest ale nie działa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.