siwy_49 Napisano 6 Grudzień 2015 Autor Napisano 6 Grudzień 2015 Witam. Znalazłem podczas spaceru nad rzeką w ziemi wydobytej podczas pogłębiania dna. Od jakiego zwierzęcia może pochodzić. Bryła wygląda na rude żelaza.
Blaszczu Napisano 6 Grudzień 2015 Napisano 6 Grudzień 2015 Na pierwszy rzut oka przypomina szablę bądź fajkę dzika.
siwy_49 Napisano 7 Grudzień 2015 Autor Napisano 7 Grudzień 2015 Macie pomysł co z tym dalej? Oczyścić trochę i zostawić w bryle? Spróbować wyjąć?
remington Napisano 7 Grudzień 2015 Napisano 7 Grudzień 2015 Z tym datowaniem, to byłbym ostrożny...Jeśli ząb tkwi w bryle rudy darniowej, to trzeba wziąć pod uwagę fakt, że w sprzyjających warunkach pokłady rudy mogą powstać w kilkadziesiąt lat.
siwy_49 Napisano 7 Grudzień 2015 Autor Napisano 7 Grudzień 2015 Nie bardzo orientuje się jak wygląda ruda darniowa. Wiem napewno że bryła wyszła z dna małej rzeczki podczas pogłębiania, że bryła wygląda jak ciężki brązowy kamień, i że ma w sobie dużo odbitych kawałków drewna liści i innych takich. W okolicy było sporo takich rudych skalek zwłaszcza na polu obok.
siwy_49 Napisano 6 Grudzień 2015 Autor Napisano 6 Grudzień 2015 Na dzika nie bardzo pasuje ten rowek widoczny na pierwszej force. I przekrój chyba też nie taki.
mimir Napisano 6 Grudzień 2015 Napisano 6 Grudzień 2015 pliocen lub plejstocen koniowate np Equus simplicidens
Blaszczu Napisano 6 Grudzień 2015 Napisano 6 Grudzień 2015 Fajki też mają bruzdy,ale Twoje faktycznie deko inne.Pzdr.
mimir Napisano 6 Grudzień 2015 Napisano 6 Grudzień 2015 http://www.google.pl/search?q=Equus+simplicidens+pliocen&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiErNW-mcfJAhVonnIKHVNrAPsQ_AUICCgC&biw=1408&bih=612#tbm=isch&q=Equus+fosilis+tooth
MrV Napisano 7 Grudzień 2015 Napisano 7 Grudzień 2015 Kiedyś kopałem w podobnych skałkach na jednej z żwirowni, może to być plejstocen. Albo mi się wydaje, albo widzę poszlaki wtórnej mineralizacji. Generalnie z datowaniem to jest tak, że na podstawie już zebranego materiału datuje się rzeczy podobne, tj. w miejscach w których zna się stratygrafię terenu dokonuje się paleo-wykopalisk i jakościowo oznacza się fosylia do grupy. Niestety nie zajmuję się działką do której można by zaliczyć akurat to znalezisko, więc nie pomogę określić dokładnie cóż to jest.Kolego siwy, jeśli chcesz jakoś wspomóc naukę lub zaspokoić swoją ciekawość, proponuję skontaktować się z którymś z pracowników nauki zajmujących się paleontologią, możesz wskazać w jakim województwie to znalazłeś? Ostatecznie kilka osób znam, może uda się jakoś wspomóc Cię w dociekaniach. Co do oczyszczania to byłbym ostrożny, sądząc po strukturze skały to ekstrakcja nie do końca musi być łatwa, widzę że skała nie ma wyraźnej linii przełomu. Myślę też, że Twoje znalezisko jest ciekawe, dobrze, że głębiej się nim zainteresowałeś. Pozdrawiam.
siwy_49 Napisano 7 Grudzień 2015 Autor Napisano 7 Grudzień 2015 Woj. Łódzkie około 4 km na północ od Wielunia. Może warto by się tam jeszcze rozejrzeć? Nad brzegiem i polu obok było dużo podobnych skalek.
siwy_49 Napisano 6 Grudzień 2015 Autor Napisano 6 Grudzień 2015 Dzięki wielkie za pomoc. Teraz wiem co biegało po moich terenach kilka" lat temu :).
siwy_49 Napisano 9 Grudzień 2015 Autor Napisano 9 Grudzień 2015 Oczyscilem trochę i wyszedł większy fragment.
mimir Napisano 8 Grudzień 2015 Napisano 8 Grudzień 2015 Całego takiego qunia wykopali 35 lat temu w okolicach Brzezin, gdzie zatrzymał się lodowiec. Mnie się jeszcze trafił ząbek, którego mam do dziś. Osady czwartorzędowe na Wyżynie Wieluńskiej mają małą miąższość i nie tworzą ciągłej pokrywy. Jest to efekt wyżynnego charakteru badanego obszaru, przeważających ruchów wznoszących i spowodowanej nimi denudacji. Na badanym terenie dominują osady zlodowacenia warty podścielone miejscami osadami zlodowacenia odry i zlodowaceń Sanu. Brak jednak organicznych osadów interglacjalnych, na podstawie których można by jednoznacznie określić ich wiek. Osady są genezy fluwioglacjalnej i glacjalnej, z późniejszymi przekształceniami w warunkach peryglacjalnych.
Pytanie
siwy_49
Witam. Znalazłem podczas spaceru nad rzeką w ziemi wydobytej podczas pogłębiania dna. Od jakiego zwierzęcia może pochodzić. Bryła wygląda na rude żelaza.
17 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.