wisnial Napisano 1 Grudzień 2015 Autor Share Napisano 1 Grudzień 2015 Chciałbym się dowiedzieć coś więcej o tej pieczęci co tam pisze i co to za herby ponieważ jestem zielony w temacie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
outsider Napisano 1 Grudzień 2015 Share Napisano 1 Grudzień 2015 czy tam nie jest czasem napisane JUGEND ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 1 Grudzień 2015 Share Napisano 1 Grudzień 2015 Forum: Medale, guziki, pieczęcie i inne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wisnial Napisano 1 Grudzień 2015 Autor Share Napisano 1 Grudzień 2015 no możliwe ze JUGEND. Przepraszam z podekscytowania się rozpędziłem i źle umieściłem post. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
festo Napisano 1 Grudzień 2015 Share Napisano 1 Grudzień 2015 pieczęć ma napis w lustrzanym odbiciu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wisnial Napisano 1 Grudzień 2015 Autor Share Napisano 1 Grudzień 2015 tak wiem skoro napis to jugend" to znaczy ze pieczęć nie jest rosyjska tylko niemiecka i oznacza młodość a możne ktoś coś o herbach powie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
festo Napisano 1 Grudzień 2015 Share Napisano 1 Grudzień 2015 Hitler-Jugend Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
waldi169 Napisano 1 Grudzień 2015 Share Napisano 1 Grudzień 2015 wskaż proszę umiejscowienie herbu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
waldi169 Napisano 1 Grudzień 2015 Share Napisano 1 Grudzień 2015 a z rosyjska (za czym optuję) Gidep - nazwisko, z twardym znakiem na końcu (fantazyjnym trochę) a to coś" u góry to litera N Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wisnial Napisano 2 Grudzień 2015 Autor Share Napisano 2 Grudzień 2015 Chodzi o to co jest na gorze przypomina mi coś w stylu herbu co jest na kopiejkach po tym myślałem ze to Rosja. Teraz juz sam nie wiem czy Niemcy czy Rosja :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abcd Napisano 2 Grudzień 2015 Share Napisano 2 Grudzień 2015 Czemu nie H.Tugend,przecież to łacińskie -g- Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abcd Napisano 2 Grudzień 2015 Share Napisano 2 Grudzień 2015 Funkcjonuje nazwisko Tugend zresztą jest pochodzenia żydowskiego http://www.imdb.com/name/nm0876223/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abcd Napisano 2 Grudzień 2015 Share Napisano 2 Grudzień 2015 Nazwisko spotykane wśród Żydów galicyjskich,w jakich okolicach PL odnalazłeś ten stempel. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wisnial Napisano 3 Grudzień 2015 Autor Share Napisano 3 Grudzień 2015 Niedaleko Płocka a ten znak pod nazwiskiem mógłby być podpisem właściciela pieczęci co myślicie? Doczytałem że w latach 30.XXw na tych terenach przebywało 2000 tysięcy żydów. Moim zdaniem pieczęć mogłaby być właśnie z tego okresu. niedaleko pieczęci znalazłem kilka pamiątek po żydach wiec to by było to. Dziękuje za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wisnial Napisano 3 Grudzień 2015 Autor Share Napisano 3 Grudzień 2015 2 tysiące sprostowanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.