Skocz do zawartości
  • 0

krzemień-skrobak?

jarekpokor

Pytanie

Napisano

Witam wszystkich.Ostatnio przeglądając rupiecie znalazłem taki krzemień,który przytargałem z jakiegoś pola.Czy Waszym zdaniem może to być wytwór ludzkich rąk czy raczej dzieło natury,tudzież pługu rolniczego?Może ponosi mnie fantazja ale widoczne zagłębienie pasuje do kciuka lub palca wskazującego lecz nawet to co na następnym zdjęciu nazwałem ostrzem,jest jakby stępione/lekko zaokrąglone.Z góry dziękuję za pomoc!

7 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich.Ostatnio przeglądając rupiecie znalazłem taki krzemień,który przytargałem z jakiegoś pola.Czy Waszym zdaniem może to być wytwór ludzkich rąk czy raczej dzieło natury,tudzież pługu rolniczego?Może ponosi mnie fantazja ale widoczne zagłębienie pasuje do kciuka lub palca wskazującego lecz nawet to co na następnym zdjęciu nazwałem ostrzem,jest jakby stępione/lekko zaokrąglone.Z góry dziękuję za pomoc!

Napisano
kolego jarekpokor niech cię fantazja nie ponosi. Popatrz sobie na zdjęcia skrobaków, na ich wielkości, charakterystyczne cechy - to sam zgadniesz następnym razem.
Jak chodzę po pewnym polu to zbieram kamienie. Większość z nich to krzemienie, ciemne lub niebieskie. Ich kształty przypominają wszystkie prehistoryczne narzędzia.
Pozdr,
makul
Napisano
Kamień z tego wątku nie ma nic wspólnego z jakąkolwiek narzędziem krzemiennym. Jeżeli jest to krzemień to tylko narzutowy. Brak jakiekolwiek obróbki ludzką ręką.

PS w nomenklaturze archeologicznej używa się pojęcia skrobacz".

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie